Ośmiorniczki z ziemniakami

5 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ośmiornicy
1,5 kg ziemniaków
4-5 ząbków czosnku
1,5 dl oliwy z oliwek lub z dodatkiem oleju słonecznikowego
natka pietruszki
sól
pieprz mielony
Vegeta

file1286274764

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną ośmiornicę włóż do ciepłej wody. Nie sól wody, gdyż wtedy ośmiornica będzie żylasta. Kiedy będzie prawie miękka, dodaj ziemniaki i Vegetę. Gotuj około 30 minut. Odcedź, a wywar zachowaj. Ośmiornicę pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Dodaj ziemniaki i lekko je zgnieć widelcem. Dolej oleju i trochę wywaru, na koniec dodaj posiekany czosnek i natkę pietruszki. Przypraw pieprzem do smaku. Podawaj jako przystawkę na ciepło. Równie dobrze może być oddzielnym daniem.
(Wartość energetyczna 1 porcji 605/2541 kal/J)

www.podravka.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...