Ośmiorniczki z ziemniakami

5 października 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ośmiornicy
1,5 kg ziemniaków
4-5 ząbków czosnku
1,5 dl oliwy z oliwek lub z dodatkiem oleju słonecznikowego
natka pietruszki
sól
pieprz mielony
Vegeta

file1286274764

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną ośmiornicę włóż do ciepłej wody. Nie sól wody, gdyż wtedy ośmiornica będzie żylasta. Kiedy będzie prawie miękka, dodaj ziemniaki i Vegetę. Gotuj około 30 minut. Odcedź, a wywar zachowaj. Ośmiornicę pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Dodaj ziemniaki i lekko je zgnieć widelcem. Dolej oleju i trochę wywaru, na koniec dodaj posiekany czosnek i natkę pietruszki. Przypraw pieprzem do smaku. Podawaj jako przystawkę na ciepło. Równie dobrze może być oddzielnym daniem.
(Wartość energetyczna 1 porcji 605/2541 kal/J)

www.podravka.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....