Ośmiorniczki z ziemniakami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kg ośmiornicy
1,5 kg ziemniaków
4-5 ząbków czosnku
1,5 dl oliwy z oliwek lub z dodatkiem oleju słonecznikowego
natka pietruszki
sól
pieprz mielony
Vegeta
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną ośmiornicę włóż do ciepłej wody. Nie sól wody, gdyż wtedy ośmiornica będzie żylasta. Kiedy będzie prawie miękka, dodaj ziemniaki i Vegetę. Gotuj około 30 minut. Odcedź, a wywar zachowaj. Ośmiornicę pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Dodaj ziemniaki i lekko je zgnieć widelcem. Dolej oleju i trochę wywaru, na koniec dodaj posiekany czosnek i natkę pietruszki. Przypraw pieprzem do smaku. Podawaj jako przystawkę na ciepło. Równie dobrze może być oddzielnym daniem.
(Wartość energetyczna 1 porcji 605/2541 kal/J)
www.podravka.pl