Orzeszek na jeden kęs

4 stycznia 2011, dodał: aczp
Artykuł zewnętrzny

ciasto:

  • 2,5 szkl mąki
  • 200 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 1 szklanka dobrego mleka w proszku
  • 1 szkl. zmielonych orzechów arachidowych
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1,5 paczki zmielonych herbatników

sposób przygotowania:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.
Z ciasta robić małe kuleczki i piec orzeszki w specjalnej maszynce (można ją kupić na allegro)

Wodę zagotować z cukrem aż zrobi się gęsty lukier. Przestudzić, dodać zmielone herbatniki i pozostałe składniki, wymieszać mikserem, jeśli będzie taka potrzeba dodać więcej zmielonych orzechów. Krem musi być bardzo gęsty.

Masą napełniamy połówki orzeszków, sklejamy.

Deser pracochłonny, ale zachwyt rodziny bezcenny :-)