Orzeszek na jeden kęs
Artykuł zewnętrzny
- 2,5 szkl mąki
- 200 g margaryny
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 1 szklanka dobrego mleka w proszku
- 1 szkl. zmielonych orzechów arachidowych
- 10 dag suszonej żurawiny
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1,5 paczki zmielonych herbatników
sposób przygotowania:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.
Z ciasta robić małe kuleczki i piec orzeszki w specjalnej maszynce (można ją kupić na allegro)
Wodę zagotować z cukrem aż zrobi się gęsty lukier. Przestudzić, dodać zmielone herbatniki i pozostałe składniki, wymieszać mikserem, jeśli będzie taka potrzeba dodać więcej zmielonych orzechów. Krem musi być bardzo gęsty.
Masą napełniamy połówki orzeszków, sklejamy.
Deser pracochłonny, ale zachwyt rodziny bezcenny :-)