ORZECHY
ciasto:
4 szklanki mąki
1 margaryna
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka gęstej śmietany
1/2 łyżeczki sody
sól do smaku
masa do orzechów:
paczka mleka w proszku (2 szklanki)
1 i 1/2 szklanki cukru
1 margaryna
cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
1/2 opakowania kakao
orzechy
Ciasto:
Za wszystkich składników zagnieść ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Narobić kulek wielkości orzecha laskowego. Formę do orzechów posmarować tłuszczem. Następnie do rozgrzanej formy kłaść kulki. W czasie pieczenia przekręcać formę na obie strony.
Masa:
Cukier i mleko zagotować, wrzucić do tego margarynę, aby się rozpuściła, dosypać mleko w proszku ciągle mieszając – dodać kakao, cukier waniliowy i posiekane orzechy.
Nadziewać skorupki i składać, odstawić w chłodne miejsce.