Zastanawialiście się kiedyś nad fenomenem orzechów? Co jest w nich takiego niezwykłego, że są aż tak popularne?
Orzechy to najbardziej znane i kochane bakalie. I właściwie nic w tym dziwnego, w końcu towarzyszą nam od czasów Cesarstwa Rzymskiego – albo i jeszcze wcześniej. Niezastąpione w ciastach, ciasteczkach, tortach, deserach, czekoladowych pralinach i we wszystkim, co słodkie i pyszne, równie popularne w makaronach, sałatkach i daniach mięsnych (rolada cielęca z żurawina i orzechami!). Świat nie może obyć się bez orzechów ze względu na ten niezastąpiony i wyrazisty smak, który wyjątkowo dobrze komponuje się z tak wieloma różniącymi się między sobą potrawami. Co jeszcze wiemy o orzechach? To nieocenione źródło wapnia, magnezu i potasu. Świetnie wpływają na układ krwionośny i łagodzą stany depresyjne. Są też wysokokaloryczne i niestety nie powinny gościć na stole osób rygorystycznie przestrzegających diety – to pewne. Jest jednak coś, co powinno ucieszyć tych, którzy wiecznie lub tylko z doskoku odmawiają sobie zbędnych kalorii, a smak orzecha śni im się po nocach – trzy smakowite propozycje kawowe przepełnione orzechowym aromatem (Czas na Herbatę). Kawa nugatowa, kremowo-orzechowa i waniliowo-orzechowa – co jedna, to ciekawsza, a wszystkie na bazie ziaren 100% Arabiki Excelso. Kawa nugatowa najlepiej smakuje z odrobiną mleka i kropelką miodu, który podkreśla nugatowy smak energetycznego naparu. Filiżanka kremowo-orzechowej kawy, z dodatkiem mleka i chrupiącym kruchym ciasteczkiem to idealne poranne trio, które sprawia, że nie można doczekać się kolejnego poranka. A słodka wanilia, orzech i aromatyczna kawa … czyż to nie wspaniała kombinacja? Już na samą myśl o tych trzech, połączonych w jedność smakach chce się pić. Orzechowe kawy Czasu na Herbatę powinny ucieszyć także tych wszystkich biedaków, którzy na te lubiane bakalie są uczuleni i w związku z tym nie mogą rozkoszować się ich cudownym smakiem – orzechy przecież, pomimo swoich wszelkich zalet, są bardzo alergenne. Orzechowe aromaty bowiem, zachowując oryginalny smak naturalnych orzechów, nie posiadają właściwości uczulających, dlatego bez obaw mogą być spożywane przez alergików.
www.herbata.net