Orzechowe trójkąty

28 listopada 2009, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

– 150 g maki pszennej

– 65 g cukru

– 65 g margaryny

– 1 jajo

– pół łyżeczki proszku do pieczenia

– 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)

Wierzch:

– słoik dżemu morelowego

– 100 g masła

– 150 g cukru

– 6 łyżek wody

– 16 cukru waniliowego

– 600 g orzechów włoskich grubo posiekanych

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto kruche, uformować kulę, wstawić na pół godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę 36x 36 cm wysmarowaną tłuszczem. Wodę, masło i cukry zagotować, dodać orzechy. Wymieszać. Orzechy muszą się skarmelizować i dokładnie pokryć otoczką lukrową. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. Dżem zmiksować. Dżem rozsmarować na cieście, na górę wyłożyć orzechy. Piec w rozgrzanym piekarniku 160 – 180 stopni przez ok. 30 minut.

Z jeszcze gorącego ciasta wycinać najpierw kwadraty o boku 6 cm, a następnie podzielić je na trójkąty.

file1259392433



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...