Oryginalne greckie przepisy na tradycyjne dania

31 października 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Marka De Care – dystrybutor przysmaków świata zaprasza do przyrządzenia wspaniałych i oryginalnych dań kuchni greckiej:

Sałatka z salami

◗ mix sałat; najlepiej Rukoli i roszponki

◗ 1 średnia, czerwona cebula pocięta w piórka

◗ 10 suszonych pomidorów Gaea przekrojonych na pół

◗ 8 plasterków ostrego salami pokrojonych w cienkie paski

◗ 10 oliwek organicznych mieszanych Gaea

◗ 1 czerwony grapefruit

sos:

◗ 1/3 filiżanki oliwy z oliwek extra virgin Gaea

◗ 3 łyżki stołowe octu z sokiem malinowym

◗ 1 łyżka stołowa miodu

◗ 1 łyżka stołowa musztardy starofrancuskiej z Dijon Maille

◗ sól morska i mieszanka 4 pieprzów Drogheria Alimentari do smaku

Grapefruita obieramy z błon i dzielimy na duże kawałki. Sałaty myjemy i wkładamy do

salaterki. Na górze kładziemy cebulę, suszone pomidory i oliwki. Plasterki salami i grapefruita

układamy dookoła sałatki. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki.

Polewamy nim sałatkę i podajemy.

Sałatka z ogórka i pomarańczy w owocowym dressingu

 

◗ 100ml oliwy z oliwek extra virgin Gaea

◗ sok z jednej cytryny

◗ sól morska i mieszanka 4 pieprzów Drogheria Alimentari

◗ po łyżeczce świeżego oregano, rozmarynu, tymianku i mięty

Myjemy ogórki i pomarańcze. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Pomarańcze obieramy, zdejmujemy

białe włókna i również kroimy na cienkie kawałki. Obydwa składniki mieszamy ze sobą na

talerzu. Wyciskamy sok z cytryny i przyprawiamy go solą i pieprzem. Następnie powoli dodajemy oliwę

cały czas mieszając. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę. Przed podaniem posypujemy

świeżymi ziołami.

Marynowany łosoś ze świeżymi ziołami i oliwą z oliwek

◗ 1 filet z łososia (około 400g)

◗ 1 filiżanka świeżo posiekanego koperku

◗ świeża bazylia i oregano (posiekane)

◗ 1/2 łyżeczki cukru

◗ 40 ml oliwy z oliwek extra virgin Gaea

◗ kapary Conchilia

◗ 1 łyżka octu jabłkowego

◗ czarny pieprz i różowa sól himalajska Drogheria Alimentari

Łososia kroimy w cieniutkie plastry i układamy na półmisku. Polewamy sosem z octu, oliwy z oliwek

i cukru a następnie posypujemy solą i pieprzem, kaparami oraz świeżymi ziołami. Odstawiamy na 10 minut do lodówki, żeby smaki mogły się przeniknąć. Danie podajemy schłodzone.

Sakiewki z kurczakiem i fetą

◗ 2 piersi z kurczaka

◗ 250g sera feta (pokrojonego w 1cm w kostkę)

◗ 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek extra virgin Gaea

◗ 1 seler (obrany i posiekany)

◗ 2 cebule (obrane i pokrojone w talarki)

◗ 1 zielona papryka (pokrojona w plasterki)

◗ 4 ząbki czosnku (zgniecione)

◗ 2 łyżeczki suszonego oregano

◗ sól i pieprz Drogheria Alimentari

◗ papier do pieczenia

Piersi kroimy w dużą kostkę i mieszamy z jedną łyżeczką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Podsmażamy je chwilę, tak aby się lekko przyrumieniły. Wyjmujemy i odstawiamy na bok.

W tym samym garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dusimy na niej cebulę, selera, paprykę i czosnek dopóki nie staną się miękkie.

Podgrzewamy piekarnik do 180oC. Rozdzielamy kurczaka i warzywa na cztery porcje. Najpierw na papierze do pieczenia układamy kurczaka, doprawiamy go oregano, a na górę kładziemy warzywa. Całość posypujemy fetą i szczelnie zawijamy w papier. Sakiewki wkładamy do naoliwionego

naczynia żaroodpornego, spryskujemy kilkoma kroplami wody i pieczemy przez 30 minut. Podajemy gorące.

Okoń pieczony w pomidorach

◗ 4 płaty okonia

◗ 500ml bulionu rybnego

◗ 40ml soku z cytryny

◗ sól i świeżo mielony pieprz Drogheria Alimentari

◗ 4 świeże, dojrzałe pomidory, obrane i pokrojone w ćwiartki

◗ 80 ml oliwy z oliwek extra virgin Gaea

◗ szczypta cukru

◗ 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii i koperku

◗ 2 ząbki czosnku

◗ 2 liście laurowe

Piekarnik nagrzewamy do 170oC. Zapiekamy w nim przez ok. 3 minuty pomidory, oliwę z oliwek,

cukier, 50 ml bulionu rybnego, koperek, bazylię, sól, pieprz, czosnek i liście laurowe. Następnie

dodajemy pozostałe 450 ml rybnego bulionu, sok z cytryny i okonie. Całość pieczemy w 200oC

przez 10 minut. Wyjmujemy formę z piekarnika, odlewamy powstały sos. Przekładamy ryby na talerze,

polewamy sosem z pieczenia i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Babeczki z miodem  i serem feta

◗ 100g cukru pudru

◗ 2 pełne łyżki miodu

◗ 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin Gaea

◗ 1/2 szklanki mąki (ok. 100g)

◗ 100g mielonych migdałów

◗ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

◗ oliwki Gaea, pokrojone na pół

◗ brązowy cukier do posypania po wierzchach babeczek

Podgrzewamy piekarnik do 175oC. Miksujemy ser z cukrem pudrem na jednolitą, delikatną masę. Dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy mąkę z migdałami i proszkiem do pieczenia. Powstałą mieszankę dodajemy do naczynia w trakcie miksowania. Rozkładamy gotową masę do foremek na babeczki i na każdą kładziemy po kilka oliwek.

Posypujemy brązowym cukrem i pieczemy przez około 25 minut.

Ciasto czekoladowe z oliwą z oliwek

◗ 300g czekolady

◗ 160g oliwy z oliwek extra virgin Gaea

◗ 200g cukru

◗ 4 jajka

◗ 120g mąki (przesianej)

◗ 120g posiekanych orzechów laskowych

◗ jogurt naturalny „bałkański” jako dodatek

Rozpuszczamy czekoladę wraz z oliwą z oliwek. Ubijamy jajka z cukrem na sztywną pianę. Powoli

dodajemy czekoladę. Mieszamy mąkę z orzechami i dodajemy stopniowo do masy z piany i czekolady. Podgrzewamy piekarnik do 160oC. Wylewamy masę do okrągłej formy i pieczemy przez

około 25-30 minut. Przed podaniem dekorujemy łyżką jogurtu. Ciasto to jest równie smaczne na ciepło jak i na zimno (z lodówki).

Polecamy greckie przekąski marki De Care: oliwy z Grecji,  greckie pesta,  oliwki nadziewane papryką, migdałami, skórka pomarańczy i cytryny i inne, więcej informacji TUTAJ



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...