Oryginalne greckie przepisy na tradycyjne dania
Marka De Care – dystrybutor przysmaków świata zaprasza do przyrządzenia wspaniałych i oryginalnych dań kuchni greckiej:
Sałatka z salami
◗ mix sałat; najlepiej Rukoli i roszponki
◗ 1 średnia, czerwona cebula pocięta w piórka
◗ 10 suszonych pomidorów Gaea przekrojonych na pół
◗ 8 plasterków ostrego salami pokrojonych w cienkie paski
◗ 10 oliwek organicznych mieszanych Gaea
◗ 1 czerwony grapefruit
sos:
◗ 1/3 filiżanki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
◗ 3 łyżki stołowe octu z sokiem malinowym
◗ 1 łyżka stołowa miodu
◗ 1 łyżka stołowa musztardy starofrancuskiej z Dijon Maille
◗ sól morska i mieszanka 4 pieprzów Drogheria Alimentari do smaku
Grapefruita obieramy z błon i dzielimy na duże kawałki. Sałaty myjemy i wkładamy do
salaterki. Na górze kładziemy cebulę, suszone pomidory i oliwki. Plasterki salami i grapefruita
układamy dookoła sałatki. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki.
Polewamy nim sałatkę i podajemy.
Sałatka z ogórka i pomarańczy w owocowym dressingu
◗ 100ml oliwy z oliwek extra virgin Gaea
◗ sok z jednej cytryny
◗ sól morska i mieszanka 4 pieprzów Drogheria Alimentari
◗ po łyżeczce świeżego oregano, rozmarynu, tymianku i mięty
Myjemy ogórki i pomarańcze. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Pomarańcze obieramy, zdejmujemy
białe włókna i również kroimy na cienkie kawałki. Obydwa składniki mieszamy ze sobą na
talerzu. Wyciskamy sok z cytryny i przyprawiamy go solą i pieprzem. Następnie powoli dodajemy oliwę
cały czas mieszając. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę. Przed podaniem posypujemy
świeżymi ziołami.
Marynowany łosoś ze świeżymi ziołami i oliwą z oliwek
◗ 1 filet z łososia (około 400g)
◗ 1 filiżanka świeżo posiekanego koperku
◗ świeża bazylia i oregano (posiekane)
◗ 1/2 łyżeczki cukru
◗ 40 ml oliwy z oliwek extra virgin Gaea
◗ kapary Conchilia
◗ 1 łyżka octu jabłkowego
◗ czarny pieprz i różowa sól himalajska Drogheria Alimentari
Łososia kroimy w cieniutkie plastry i układamy na półmisku. Polewamy sosem z octu, oliwy z oliwek
i cukru a następnie posypujemy solą i pieprzem, kaparami oraz świeżymi ziołami. Odstawiamy na 10 minut do lodówki, żeby smaki mogły się przeniknąć. Danie podajemy schłodzone.
Sakiewki z kurczakiem i fetą
◗ 2 piersi z kurczaka
◗ 250g sera feta (pokrojonego w 1cm w kostkę)
◗ 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek extra virgin Gaea
◗ 1 seler (obrany i posiekany)
◗ 2 cebule (obrane i pokrojone w talarki)
◗ 1 zielona papryka (pokrojona w plasterki)
◗ 4 ząbki czosnku (zgniecione)
◗ 2 łyżeczki suszonego oregano
◗ sól i pieprz Drogheria Alimentari
◗ papier do pieczenia
Piersi kroimy w dużą kostkę i mieszamy z jedną łyżeczką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Podsmażamy je chwilę, tak aby się lekko przyrumieniły. Wyjmujemy i odstawiamy na bok.
W tym samym garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dusimy na niej cebulę, selera, paprykę i czosnek dopóki nie staną się miękkie.
Podgrzewamy piekarnik do 180oC. Rozdzielamy kurczaka i warzywa na cztery porcje. Najpierw na papierze do pieczenia układamy kurczaka, doprawiamy go oregano, a na górę kładziemy warzywa. Całość posypujemy fetą i szczelnie zawijamy w papier. Sakiewki wkładamy do naoliwionego
naczynia żaroodpornego, spryskujemy kilkoma kroplami wody i pieczemy przez 30 minut. Podajemy gorące.
Okoń pieczony w pomidorach
◗ 4 płaty okonia
◗ 500ml bulionu rybnego
◗ 40ml soku z cytryny
◗ sól i świeżo mielony pieprz Drogheria Alimentari
◗ 4 świeże, dojrzałe pomidory, obrane i pokrojone w ćwiartki
◗ 80 ml oliwy z oliwek extra virgin Gaea
◗ szczypta cukru
◗ 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii i koperku
◗ 2 ząbki czosnku
◗ 2 liście laurowe
Piekarnik nagrzewamy do 170oC. Zapiekamy w nim przez ok. 3 minuty pomidory, oliwę z oliwek,
cukier, 50 ml bulionu rybnego, koperek, bazylię, sól, pieprz, czosnek i liście laurowe. Następnie
dodajemy pozostałe 450 ml rybnego bulionu, sok z cytryny i okonie. Całość pieczemy w 200oC
przez 10 minut. Wyjmujemy formę z piekarnika, odlewamy powstały sos. Przekładamy ryby na talerze,
polewamy sosem z pieczenia i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Babeczki z miodem i serem feta
◗ 100g cukru pudru
◗ 2 pełne łyżki miodu
◗ 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
◗ 1/2 szklanki mąki (ok. 100g)
◗ 100g mielonych migdałów
◗ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
◗ oliwki Gaea, pokrojone na pół
◗ brązowy cukier do posypania po wierzchach babeczek
Podgrzewamy piekarnik do 175oC. Miksujemy ser z cukrem pudrem na jednolitą, delikatną masę. Dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy mąkę z migdałami i proszkiem do pieczenia. Powstałą mieszankę dodajemy do naczynia w trakcie miksowania. Rozkładamy gotową masę do foremek na babeczki i na każdą kładziemy po kilka oliwek.
Posypujemy brązowym cukrem i pieczemy przez około 25 minut.
Ciasto czekoladowe z oliwą z oliwek
◗ 300g czekolady
◗ 160g oliwy z oliwek extra virgin Gaea
◗ 200g cukru
◗ 4 jajka
◗ 120g mąki (przesianej)
◗ 120g posiekanych orzechów laskowych
◗ jogurt naturalny „bałkański” jako dodatek
Rozpuszczamy czekoladę wraz z oliwą z oliwek. Ubijamy jajka z cukrem na sztywną pianę. Powoli
dodajemy czekoladę. Mieszamy mąkę z orzechami i dodajemy stopniowo do masy z piany i czekolady. Podgrzewamy piekarnik do 160oC. Wylewamy masę do okrągłej formy i pieczemy przez
około 25-30 minut. Przed podaniem dekorujemy łyżką jogurtu. Ciasto to jest równie smaczne na ciepło jak i na zimno (z lodówki).