Oryginalne greckie przepisy na tradycyjne dania

31 października 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Marka De Care – dystrybutor przysmaków świata zaprasza do przyrządzenia wspaniałych i oryginalnych dań kuchni greckiej:

Sałatka z salami

◗ mix sałat; najlepiej Rukoli i roszponki

◗ 1 średnia, czerwona cebula pocięta w piórka

◗ 10 suszonych pomidorów Gaea przekrojonych na pół

◗ 8 plasterków ostrego salami pokrojonych w cienkie paski

◗ 10 oliwek organicznych mieszanych Gaea

◗ 1 czerwony grapefruit

sos:

◗ 1/3 filiżanki oliwy z oliwek extra virgin Gaea

◗ 3 łyżki stołowe octu z sokiem malinowym

◗ 1 łyżka stołowa miodu

◗ 1 łyżka stołowa musztardy starofrancuskiej z Dijon Maille

◗ sól morska i mieszanka 4 pieprzów Drogheria Alimentari do smaku

Grapefruita obieramy z błon i dzielimy na duże kawałki. Sałaty myjemy i wkładamy do

salaterki. Na górze kładziemy cebulę, suszone pomidory i oliwki. Plasterki salami i grapefruita

układamy dookoła sałatki. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki.

Polewamy nim sałatkę i podajemy.

Sałatka z ogórka i pomarańczy w owocowym dressingu

 

◗ 100ml oliwy z oliwek extra virgin Gaea

◗ sok z jednej cytryny

◗ sól morska i mieszanka 4 pieprzów Drogheria Alimentari

◗ po łyżeczce świeżego oregano, rozmarynu, tymianku i mięty

Myjemy ogórki i pomarańcze. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Pomarańcze obieramy, zdejmujemy

białe włókna i również kroimy na cienkie kawałki. Obydwa składniki mieszamy ze sobą na

talerzu. Wyciskamy sok z cytryny i przyprawiamy go solą i pieprzem. Następnie powoli dodajemy oliwę

cały czas mieszając. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę. Przed podaniem posypujemy

świeżymi ziołami.

Marynowany łosoś ze świeżymi ziołami i oliwą z oliwek

◗ 1 filet z łososia (około 400g)

◗ 1 filiżanka świeżo posiekanego koperku

◗ świeża bazylia i oregano (posiekane)

◗ 1/2 łyżeczki cukru

◗ 40 ml oliwy z oliwek extra virgin Gaea

◗ kapary Conchilia

◗ 1 łyżka octu jabłkowego

◗ czarny pieprz i różowa sól himalajska Drogheria Alimentari

Łososia kroimy w cieniutkie plastry i układamy na półmisku. Polewamy sosem z octu, oliwy z oliwek

i cukru a następnie posypujemy solą i pieprzem, kaparami oraz świeżymi ziołami. Odstawiamy na 10 minut do lodówki, żeby smaki mogły się przeniknąć. Danie podajemy schłodzone.

Sakiewki z kurczakiem i fetą

◗ 2 piersi z kurczaka

◗ 250g sera feta (pokrojonego w 1cm w kostkę)

◗ 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek extra virgin Gaea

◗ 1 seler (obrany i posiekany)

◗ 2 cebule (obrane i pokrojone w talarki)

◗ 1 zielona papryka (pokrojona w plasterki)

◗ 4 ząbki czosnku (zgniecione)

◗ 2 łyżeczki suszonego oregano

◗ sól i pieprz Drogheria Alimentari

◗ papier do pieczenia

Piersi kroimy w dużą kostkę i mieszamy z jedną łyżeczką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Podsmażamy je chwilę, tak aby się lekko przyrumieniły. Wyjmujemy i odstawiamy na bok.

W tym samym garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dusimy na niej cebulę, selera, paprykę i czosnek dopóki nie staną się miękkie.

Podgrzewamy piekarnik do 180oC. Rozdzielamy kurczaka i warzywa na cztery porcje. Najpierw na papierze do pieczenia układamy kurczaka, doprawiamy go oregano, a na górę kładziemy warzywa. Całość posypujemy fetą i szczelnie zawijamy w papier. Sakiewki wkładamy do naoliwionego

naczynia żaroodpornego, spryskujemy kilkoma kroplami wody i pieczemy przez 30 minut. Podajemy gorące.

Okoń pieczony w pomidorach

◗ 4 płaty okonia

◗ 500ml bulionu rybnego

◗ 40ml soku z cytryny

◗ sól i świeżo mielony pieprz Drogheria Alimentari

◗ 4 świeże, dojrzałe pomidory, obrane i pokrojone w ćwiartki

◗ 80 ml oliwy z oliwek extra virgin Gaea

◗ szczypta cukru

◗ 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii i koperku

◗ 2 ząbki czosnku

◗ 2 liście laurowe

Piekarnik nagrzewamy do 170oC. Zapiekamy w nim przez ok. 3 minuty pomidory, oliwę z oliwek,

cukier, 50 ml bulionu rybnego, koperek, bazylię, sól, pieprz, czosnek i liście laurowe. Następnie

dodajemy pozostałe 450 ml rybnego bulionu, sok z cytryny i okonie. Całość pieczemy w 200oC

przez 10 minut. Wyjmujemy formę z piekarnika, odlewamy powstały sos. Przekładamy ryby na talerze,

polewamy sosem z pieczenia i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Babeczki z miodem  i serem feta

◗ 100g cukru pudru

◗ 2 pełne łyżki miodu

◗ 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin Gaea

◗ 1/2 szklanki mąki (ok. 100g)

◗ 100g mielonych migdałów

◗ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

◗ oliwki Gaea, pokrojone na pół

◗ brązowy cukier do posypania po wierzchach babeczek

Podgrzewamy piekarnik do 175oC. Miksujemy ser z cukrem pudrem na jednolitą, delikatną masę. Dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy mąkę z migdałami i proszkiem do pieczenia. Powstałą mieszankę dodajemy do naczynia w trakcie miksowania. Rozkładamy gotową masę do foremek na babeczki i na każdą kładziemy po kilka oliwek.

Posypujemy brązowym cukrem i pieczemy przez około 25 minut.

Ciasto czekoladowe z oliwą z oliwek

◗ 300g czekolady

◗ 160g oliwy z oliwek extra virgin Gaea

◗ 200g cukru

◗ 4 jajka

◗ 120g mąki (przesianej)

◗ 120g posiekanych orzechów laskowych

◗ jogurt naturalny „bałkański” jako dodatek

Rozpuszczamy czekoladę wraz z oliwą z oliwek. Ubijamy jajka z cukrem na sztywną pianę. Powoli

dodajemy czekoladę. Mieszamy mąkę z orzechami i dodajemy stopniowo do masy z piany i czekolady. Podgrzewamy piekarnik do 160oC. Wylewamy masę do okrągłej formy i pieczemy przez

około 25-30 minut. Przed podaniem dekorujemy łyżką jogurtu. Ciasto to jest równie smaczne na ciepło jak i na zimno (z lodówki).

Polecamy greckie przekąski marki De Care: oliwy z Grecji,  greckie pesta,  oliwki nadziewane papryką, migdałami, skórka pomarańczy i cytryny i inne, więcej informacji TUTAJ