Orkiszowe, puszyste i borówkowe. Naleśniki, które rozkochują od pierwszego kęsa

21 kwietnia 2025,
dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Naleśników nikomu przedstawiać nie trzeba. To jedno z najpopularniejszych i najprostszych dań, które można zaserwować zarówno na słodkie śniadanie, jak i późny obiad w środku ciężkiego tygodnia. Dzisiejszy przepis to nic innego jak najbardziej podstawowa wersja naleśników wzbogacona dekadenckim nadzieniem z sosu borówkowego, któremu nikt się nie oprze. Osobiście uwielbiam.

Te naleśniki z borówkami są łatwe do zrobienia w domu, ale sprawią, że Twoja rodzina poczuje się, jakby jadła śniadanie w francuskiej bistro! Wypełnione bitą śmietaną serową i polane sosem jagodowym, są rozkoszą dla podniebienia. Osobiście uwielbiam naleśniki w każdej postaci, z różnymi nadzieniami, ale jest coś w dekadenckim sosie borówkowym w tych naleśnikach, co sprawia, że uważam je za najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłam.

To jest najprostszy, podstawowy przepis na naleśniki. Tylko mąka, jajka, mleko i mąka orkiszowa. Przepis można wzbogacać i urozmaicać, np. część mąki zastąpić pełnoziarnistą, kukurydzianą, owsianą itp. Można też eksperymentować z różnymi rodzajami mleka. Dzięki mące orkiszowej wykorzystanej w tym przepisie naleśniki są bardzo cienkie, miękkie i elastyczne i po złożeniu nigdy nie pękają na pół.

Naleśniki z serem i borówkami są pełne smaku i pięknie wyglądają z dużymi fioletowymi jagodami ukrytymi w środku. Te podstawowe rady i kilka składników to wszystko, czego potrzebujesz, aby za każdym razem zrobić idealne naleśniki. Do przygotowania naleśników lubię używać mleka 2%, ponieważ jest wystarczająco gęste, aby dodać bogactwa, ale nie jest zbyt tłuste. Jajka to bardzo ważny środek wiążący i nigdy z nich nie rezygnuję. Nadzienie z serka śmietankowego jest idealnym kremowym uzupełnieniem słodkiego sosu borówkowego. Jest zrobione z mieszanki serka śmietankowego, cukru granulowanego, wanilii i bitej śmietany. Wanilia i cukier to pyszny wzmacniacz smaku, który podnosi poziom wszystkich pozostałych składników.

Naleśniki są wykończone sosem borówkowym zrobionym z soczystych borówek, cukru granulowanego, soku z cytryny, wody i skrobi kukurydzianej. Poza sezonem do jego wykonania można użyć mrożonych jagód. Cukier granulowany rozpuszcza się po zagotowaniu w sosie i dodaje cudownej słodyczy, natomiast cytrusowy posmak cytryny jest zawsze mile widzianym dodatkiem do każdego sosu owocowego. Mąka kukurydziana jest zagęszczaczem używanym do zmiany konsystencji.

Do smażenia naleśników zawsze używam patelni nieprzywierającej. Odstawiam też ciasto na naleśniki na co najmniej 30 minut (a czasem również zostawiam je w lodówce na noc). Z takiego ciasta naleśniki wychodzą najsmaczniejsze.

Jak przygotować naleśniki orkiszowe z borówkami?

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
– 2 szklanki 2% mleka
– 4 duże jajka
– 3 łyżki masła, roztopionego i lekko schłodzonego
– 1 łyżka cukru granulowanego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– ½ łyżeczki drobnej soli
– 1 ½ szklanki mąki orkiszowej
Nadzienie naleśnikowe:
– kubełek serka śmietankowego, zmiękczonego
– 2 łyżki cukru granulowanego lub cukru pudru
– ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
– ½ szklanki bitej śmietany
Sos borówkowy:
– 1 ½ szklanki borówek, świeżych lub mrożonych
– ⅓ szklanki cukru granulowanego
– ⅓ szklanki wody
– 1 ½ łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:
W blenderze zmiksować mleko, jajka, masło, cukier, wanilię, sól i mąkę, aż ciasto będzie gładkie. Schłodzić ciasto przez co najmniej 30 minut. Rozgrzać patelnię, spryskać sprayem do smażenia. Smażyć naleśniki przez około 1-2 minuty z każdej strony. W mikserze ubić serek śmietankowy, cukier i wanilię do uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu dodać bitą śmietanę i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. W średnim rondlu wymieszać jagody, cukier, wodę, sok z cytryny i skrobię kukurydzianą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Rozgnieść owoce widelcem, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Naleśniki wypełnić nadzieniem i sosem borówkowym. Złożyć naleśniki i polać dodatkowo sosem. Można podawać z bitą śmietaną.