Orkiszowe muffinki z czerwonym winem i śliwkami

5 listopada 2012, dodał: nakuchennymprogu
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na 15 muffinek o średnicy 6 cm)

4 łyżki ksylitolu (ok. 40 g, można zastąpić zwykłym cukrem)
30 kropel stewii fluid (zamiennie można użyć innego słodzika)
100 ml oleju z pestek winogron
2 jajka

1-2 łyżeczki mielonych goździków
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej

300 g mąki orkiszowej (użyłam mąki typ 1100)
kilkanaście śliwek węgierek

szczypta kurkumy
250 ml czerwonego wina (użyłam półwytrawnego)

przygotowanie:

Do miski dodawać w kolejności suche składniki: goździki, cynamon oraz imbir, proszek i sodę, mąkę oraz kurkumę dokładnie wymieszać. W drugiej misce ubić lekko trzepaczką lub mikserem żółtka z ksylitolem, stewią oraz olejem. W osobnym naczyniu ubić białka. Do żółtek z olejem wsypywać stopniowo połączone sypkie składniki, dolać wino lub sok i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do silikonowej formy na muffinki, wypełniając każdą foremkę maksymalnie do 3/4 wysokości.

Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować i połówki jeszcze raz przekroić. Do każdej muffinki włożyć 2-3 ćwiartki śliwki, oparte skórką do siebie. Najlepiej zostawić je tak na chwilę i sprawdzić, czy nie będą się przewracać. Moje stały bardzo stabilnie. Wystarczy je dobrze o  siebie oprzeć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

W wersji bezalkoholowej wino można zastąpić niesłodzonym sokiem winogronowym lub śliwkowym.

file1352118948



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...