Omlety
Odmiany omletów:
* Francuskie – przyrządza się z masy jajecznej, a gorące dodatki np. szparagi, ziemniaki, wkłada się do środka usmażonego już i złożonego omletu.
* Hiszpańskie – do surowej masy jajecznej dodaje się różne składniki i smaży razem, a gotowy omlet podaje na talerzu w formie placka.
* Angielskie – żółtka i białka ubija się osobno i po częściowym usmażeniu na patelni, gdy wierzch omletu nie jest jeszcze ścięty, wstawia się całą patelnię do nagrzanego grilla lub piekarnika na 30 – 60 sekund.
Najdelikatniejszą odmianą omletu są suflety – do utartych żółtek dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek i i zapieka w piekarniku.
Jak smaży się klasyczny omlet…
Składniki, 1 omlet:
* 2 jaja
* 1 – 2 łyżki masła
* 1 łyżka zimnej wody
* sól, pieprz
Przygotowanie:
* Całe jaja dobrze rozbić widelcem lub sprężynką, dodając wodę, sól i pieprz. Suchą patelnię postawić na bardzo małym ogniu, potem zwiększyć płomień, rozgrzać masło, ale nie rumienić, wlać masę jajeczną. Smażyć bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną. Wówczas podważać je łopatką kolejno ze wszystkich stron, aby płynna masa jajeczna znalazła się na dnie patelni. Omlet smaży się nie dłużej niż 2 minuty, z większej ilości jajek trochę dłużej.
* Dodatki przygotowane oddzielnie rozłożyć na jednej połowie omletu. Omlet zsunąć z patelni od strony dodatków; gdy jedna połowa omletu będzie już na talerzu, energicznym ruchem patelni przykryć ją drugą połową, z nadzieniem znajdującym się w środku omletu.
Jeszcze jeden sposób na szybki omlet z dodatkiem mąki, który przekazała mi moja mama:
Na talerz wbić jajko, posolić i roztrzepywać energicznie widelcem przez 30 sekund, jednocześnie dolewając około 50 ml mleka i przesiewając około 3 łyżek mąki. Konsystencja masy powinna być raczej lejąca ale spieniona. Ubijając staram się wbić jak najwięcej powietrza do ciasta. Rozgrzać patelnię, włożyć trochę masła, rozprowadzić je po patelni i wlać masę jajeczną. Omlet smażyć na dużym ogniu. Przekrzywiając patelnię rozprowadzać masę i czekać aż kolejne jej porcje będą się ścinać. Jak tylko cały środek będzie już ścięty a spód omletu lekko zrumieniony zsunąć go na talerz składając na pół.
Przepis dodany przez: Magdalena