Omlet ziemniaczany na słodko

15 listopada 2010, dodał: biokoo
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1,2 kg ziemniaków

3-4 jajka

10 dag rodzynek

1 łyżka soli

1 łyżeczka cukru

3 dag drożdży

trochę ciepłego mleka do rozpuszczenia drożdży

2 czubate szklanki mąki

olej do smażenia

Obierz ziemniaki i zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij sok. Połącz z żółtkami, cukrem, solą i mąką. Rozpuść drożdże w 3-4 łyżkach ciepłego mleka, odstaw w ciepłe miejsce na 15 min., aby zaczęły pracować. Gdy się wzburzą, dodaj je do masy ziemniaczanej, dobrze wyrób i odstaw do wyrośnięcia, aż masa wyraźnie powiększy swoją objętość. wtedy dodaj sztywną pianę z białek i rodzynki. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej, rozsmaruj 1-2cm warstwę ciasta, smaż na złoto z obu stron. Ostrożnie zdejmuj z patelni – posyp cukrem pudrem.

Smacznego