Omlet z ziemniakami – czyli tortilla de patatas
Składniki:
2 jajka
2 ugotowane średnie ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
kawałek sera gruyère
TABASCO® Habanero Sauce
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypiorek
sól
pieprz
masło lub oliwa z oliwek o smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka rozbij widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza „wtłoczymy” ubijając jajka).
Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero Sauce, następnie dodaj posiekany szczypiorek.
Ziemniaki pokrój na kawałki, przysmaż na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno czosnkiem i gałązką rozmarynu.
Zalej je masą z jajek, posyp obficie startym serem gruyère, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cała masa dobrze się zetnie.
Omlet podawaj z kwaśną śmietaną i, w przypadku miłośników mocnych wrażeń, z większą ilością TABASCO® Habanero Sauce.