Omlet z Tabasco na ostro
Składniki:
2 jajka
kilka pomidorów koktajlowych
kawałek czerwonej papryki
łyżka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
kilka listków natki pietruszki
Sos TABASCO® Brand Pepper Sauce
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidorki podpiec przez kilka minut w mocno nagrzanym piekarniku.
Na patelni rozgrzać masło. Na nim przesmażyć pokrojoną w paski paprykę i pieczarki pokrojone w cząstki. Zdjąć je na chwilę z patelni.
Jajka rozbić widelcem na puszystą masę (omlet będzie pulchniejszy im więcej powietrza „wtłoczymy” ubijając jajka). Masę jajeczną przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu Tabasco.
Ponownie na patelni rozgrzać trochę masła. Wrzucić na nie pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wlać masę jajeczną, a jak się zacznie delikatnie ścinać rozłożyć na omlecie upieczone pomidorki, paprykę i pieczarki. Posypać obficie posiekaną natką pietruszki.
Aby ściął się także wierzch omletu można spróbować przewrócić lub wstawić do piekarnika z włączoną opcją górnego grzania.