Oto mój autorski przepis.
Składniki: 
-2 jajka,
-1 łyżeczka cukru waniliowego,
-2 łyżki cukru kryształu,
-3 – 4 kopiate łyżki mąki ( w zależności od wielkości jaj )
-szczypta proszku do pieczenia
-łyżka masła do pieczenia
-patelnia teflonowa z pokrywą
Wykonanie: 
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać  cukier waniliowy i cukier kryształ i ubić na bardzo gęstą masę, po czym  dodać żółtka i ubić na gładko. Następnie dodawać po łyżce maki i  szczyptę proszku do pieczenia i delikatnie mieszać „wpompowując” jak  najwięcej powietrza. Na patelni 24 cm roztopić masło i delikatnie  przełożyć masę, wyrównać wierzch i piec pod przykryciem na maleńkim  płomieniu przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie sprawdzić czy brzegi się  upiekły i lekko podważyć drewniana lub silikonową łopatką, by ciasto nie  opadło. Jeśli jest już upieczone z jednej strony i ma wygląd biszkopta,  przewróć delikatnie łopatką na drugą stronę i piec na rumiany kolor.  Pilnować aby się nie przypaliło. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Podczas pieczenia się omleta przygotować Krem Cytrynowy Delecta według  przepisu na opakowaniu i letni omlet przełożyć schłodzonym w lodówce  kremem. Ozdobić dowolnymi owocami i udekorować brzegi kremem oraz  listkami świeżej mięty.
Smacznego :)
        











