Oliwy z oliwek Bertolli i Carbonell – opinia

27 września 2012, dodał: Yolana
Artykuł zewnętrzny

Jakiś czas temu otrzymałam od portalu Urodaizdrowie.pl zestaw 2 oliw z oliwek do testów konsumenckich.
Przesyłka zawierała:
Oliwę z oliwek Bertolli Extra Vergine – 250 ml
Oliwę z oliwek Carbonell dla delikatnych potraw – 500 ml

Oto one w pełnej krasie:

Wcześniej używałam już oliwy z oliwek w mojej kuchni, jednak były to produkty dostępne w ogólnej sprzedaży, w supermarketach – a więc niestety o jakości adekwatnej do ceny… Dziś wiem, że między nimi a tymi, które mam okazję teraz używać, istnieje przepaść i do tamtych już nie wrócę.

Pierwszą z oliw użyłam do dania: Kotlety jajeczne
Składniki:

oliwa z oliwek Bertolii Extra Virgine do smażenia,
1 cebula,
żółty ser ok. 15 dag.,
po 1\2 pęczka pietruszki i koperku,
5 jaj,
sól, pieprz, tarta bułka.

Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na złoto na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Pokroić w kostkę ser. Posiekać pietruszkę i koperek. Ugotować na twardo 3 jaja, pokroić drobno. Dodać do nich ser, pietruszkę i koperek, oraz cebulę. Wbić 2 surowe jaja i wraz z bułką tartą wyrobić. Z masy uformować kotleciki i smażyć na rozgrzanej oliwie Bertolli Extra Vergine.

Efekt:

Opinia:
Smak tak przyrządzonych kotlecików jest wprost niebiański! Intensywność smaku i wysoka jakość oliwy bije na głowę wszelkie produkty do smażenia, z jakimi dotychczas się zetknęłam. Nigdy bym nie przypuszczała, że to na czym smażymy, ma tak duże znaczenie w kuchni i w końcowym efekcie smakowym!

Drugi produkt został użyty do mojej popisowej surówki:

Składniki:
rzodkiewka,

ogórek zielony,

natka selera,

czerwona i zielona papryka,

kapusta biała,

por – część biała,

oliwa z oliwek Carbonell dla delikatnych potraw ,

sól,

cukier,

ocet jabłkowy do smaku.

Efekt:

Opinia:
Sałatka wyszła pyszna i zachwyciła całą rodzinę, a dodatek oliwy sprawił, że  nabrała też  delikatnej nuty w smaku – nie za „ciężkiej”, jak to było w przypadku innych oliw z oliwek, z którymi wcześniej ją robiłam. Faktycznie ta oliwa tutaj najlepiej się sprawdziła. Stwierdzam, że nie dominuje nad smakiem całej potrawy, lecz znakomicie go uzupełnia. Gorąco polecam!

Więcej na temat tych oliw przeczytacie tutaj – zapraszam:

http://www.bertolli.com/

http://www.carbonellusa.com/