Oliwki – smaki i korzyści dla zdrowia

Avatar photo
21 czerwca 2023,
dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Grecka oliwa z oliwek ma długą historię, która zaczyna się w mitologii, ale z biegiem lat nie straciła nic ze swojego smaku i swoich właściwości. Jest obecnie podstawą greckiej diety, a jej spożywanie jest jednym z najłatwiejszych wyborów, jakich możemy dokonać, aby przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem i urodą.

oliwa z oliwek grecka

 

Wysoka jakość greckich oliwek wynika w dużej mierze ze sprzyjającego klimatu i charakterystycznej gleby. Regiony Krety i Peloponezu są najbardziej skoncentrowanymi obszarami uprawowymi oliwek. Większość gospodarstw znajduje się właśnie w tych regionach. Grecja słynie również z produkcji wysokiej jakości oliwy z oliwek gatunku extra virgin.

Grecka oliwa z oliwek jest synonimem greckiej tradycji, a także zdrowej diety i bogatej historii. Można ją odróżnić od innych, ponieważ ma oryginalny smak i uzyskuje najlepsze wyniki w testach jakości. Oliwy greckie są ż uważane za najbardziej owocowe i najmocniejsze. Ponadto grecka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, w porównaniu z pozostałymi oliwami na rynku, ma najniższą kwasowość (około 0,5%), czyli znacznie poniżej minimum 0,9% ustalonego przez władze UE i USA. Zatem to świeżość, jakość, kwasowość i smak stanowią o różnicy między różnymi rodzajami oliwy z oliwek. O wysokiej jakości świadczy przede wszystkim owocowość, goryczka i cierpkość oliwy oraz jej aromat, które są wynikiem prawidłowego sadzenia, pielęgnacji i kontroli na wszystkich etapach produkcji i zbioru oliwek.

Bogata i aromatyczna grecka oliwa z oliwek produkowana jest wyłącznie z oliwek zielonych. Jej kolor, aromat i smak różnią się i zależą od odmiany oliwki, miejsca i rodzaju gleby, na której jest uprawiana, a także od warunków środowiskowych i klimatycznych. Ważna jest również dojrzałość samej oliwki w momencie zbioru, jak również pora roku i sposób zbioru oliwek. Istotnym czynnikiem jest również opóźnienie między zbiorem oliwek a produkcją oliwy z oliwek. Grecka oliwa z oliwek jest eksportowana i konsumowana we wszystkich częściach świata, a wielu koneserów uważa ją za najlepszą z możliwych. Stanowi obecnie podstawę wielu diet, z uwagi na wiele istotnych zalet. W Grecji jest integralną częścią niemal wszystkich popularnych potraw, od sałatki greckiej po musakę i od tzatziki po spanakopitę.

Oliwa z oliwek jest bogata w przeciwutleniacze, a zwłaszcza w witaminę E. Spośród wszystkich olejów roślinnych oliwa z oliwek zawiera najwięcej tłuszczów jednonienasyconych, które nie utleniają się w organizmie. Regularne spożywanie greckiej oliwy z oliwek może obniżyć zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi. Połączenie zdrowych tłuszczów, zmniejszonego stresu oksydacyjnego i zdrowej diety zawsze prowadzi do lepszego zdrowia układu sercowo-naczyniowego i zmniejszenia ryzyka udarów. Oliwa z oliwek poprawia także mineralizację i zwapnienie kości (wspomaga wchłanianie wapnia) dzięki czemu może zapobiegać wystąpieniu osteoporozy i rozwojowi reumatoidalnego zapalenia stawów.

Badania naukowe dowodzą, że regularne spożywanie dobrej jakościowo oliwy z oliwek sprzyja wchłanianiu pokarmu w jelitach, pomaga wyeliminować szkodliwe bakterie z organizmu, ma również pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi i wrażliwość na insulinę zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2. Ostatnie badania powiązały spożywanie oliwy z oliwek z wzmocnionym układem odpornościowym oraz obniżonym poziomem otyłości. Oliwa z oliwek obniża także poziom całkowitego cholesterolu we krwi, co pełni funkcję ochronną i zapobiega tworzeniu się łat tłuszczowych, stymulując tym samym eliminację lipoprotein o małej gęstości.

Najlepsza oliwa, to ta z pierwszego tłoczenia – extra vergine. Oliwa z oliwek Zero 2 pochodzi z Grecji (Kreta – Malevizi) i charakteryzuje się kwasowością 0,29%. Wytwarzana jest z oliwek odmiany Koroneiki (100%). Charakteryzuje się głębokim, złotozielonym kolorem, aromatem świeżo skoszonej trawy, dojrzałych oliwek i pomidorów oraz doskonale zbalansowanym smakiem oraz wyważoną goryczą i ostrością. Najlepiej smakuje spożywana na surowo z chlebem delikatnie posypanym solą, jest też wspaniałą bazą do sosów sałatkowych i pomidorów z serem mozzarella. Oliwa z oliwek Hrysos pochodzi z regionu Peloponez – Messinia i posiada certyfikat Health Claim. Wytwarzana jest z oliwek odmiany Koroneiki (100%). Charakteryzuje się kwasowością na poziomie 0,3%, głębokim, złotym kolorem z zielonymi refleksami, aromatem: skoszonej trawy i dojrzałych oliwek oraz doskonale zbalansowanym smakiem o wyważonej goryczy i ostrości. Jest polecana do spożywania na surowo.

grecka oliwa z oliwek

Podstawą wyjątkowego smaku przygotowywanych potraw jest umiejętne dobranie przypraw do składników. Wspaniale smakują również oliwy smakowe z dodatkiem aromatycznych ziół i owoców. Smakowe oliwy ze sklepu zoliwek.pl podbiły nasze serca. Znajdziecie tu oliwę smakową z truflami, cytryną, w pikantnej wersji z chili czy oliwę smakową z czosnkiem, którą uwielbiamy. Wierzymy, ze diabeł tkwi w szczegółach, dlatego doceniamy, że oliwy smakowe znajdują się w pięknych, eleganckich butelkach, które są dodatkową ozdobą kuchni i stołu. Oliwę smakową z powodzeniem możemy użyć do szybkiego przyprawienia sałatki ze świeżych warzyw, a także smażenia lub jako dip do podpieczonych, chrupiących bagietek, albo pizzy. Trudno przecenić smakowe walory oliwy ziołowej, ale takie oliwy, które z powodzeniem mogą zastąpić w przypadku wielu potraw zioła, to bogactwo wartościowych wartości odżywczych, zaklętych w ziołach i przyprawach.

smakowa oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek z czosnkiem extra virgin Cretan Mill może być używana na zimno lub dodawana do przygotowywanych potraw pod sam koniec gotowania, w niewielkiej ilości. Oliwa smakowa podkreśla smak dania lub nadaje mu zupełnie nowego charakteru. Jest także idealna do marynowania warzyw i mięs. Oliwa z oliwek z czosnkiem jest doskonałym dodatkiem do pizzy, makaronów, pasuje również do grillowanych warzyw i dań z grzybami. Genialna w połączeniu z pieczonym, czerwonym mięsem, szczególnie z jagnięciną. Oliwa z oliwek z oregano Cretan Mill extra virgin jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sosów i zup, szczególnie pomidorowego i pomidorowej. Świetnie sprawdza się także w letnich sałatkach i do grillowanych mięs. Natomiast na bazie oliwy z oliwek z pomarańczą Cretan Mill możemy przygotować doskonałe dressingi do zielonych sałat. Jest także świetna do dań wegetariańskich i idealna do ciast i ciasteczek. W sklepie zoliwek.pl dostępne są także oliwy z oliwek Cretan Mill z chili, cytryną i bazylią.

Niektórzy twierdzą, że najlepiej jest spożywać surową oliwę z oliwek, aby zapobiec uszkodzeniu składników odżywczych przez ciepło. Z drugiej strony, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może być również najzdrowszym tłuszczem do gotowania, zwłaszcza że przygotowanie niektórych warzyw wydaje się jeszcze bardziej pożywne dzięki zwiększeniu zawartości polifenoli. Oliwa z oliwek poprawia również naszą zdolność do trawienia i wchłaniania karotenoidów roślinnych, które uważa się za antyrakotwórcze. Mięso również może stać się zdrowsze, gdy jest marynowane i gotowane z oliwą z oliwek.

Oprócz oliwy z oliwek także liść oliwny jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Ekstrakt z liści oliwnych to skoncentrowana dawka składników odżywczych zawartych w liściach drzewa oliwnego, która jest silnym źródłem przeciwutleniaczy wspierających układ odpornościowy. Naukowcy uważają, że te roślinne składniki odżywcze podobnie jak oliwa z oliwek odgrywają rolę w zapobieganiu wielu chorobom oraz pogorszeniu funkcji poznawczych. Oprócz aktywności przeciwutleniającej napar z liści oliwnych ma także działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Jest tradycyjnie używany w celu wsparcia układu odpornościowego, utrzymania ogólnego dobrego stanu zdrowia oraz łagodzenia objawów kaszlu, przeziębienia i grypy, a także jako środek grzybobójczy. Uważa się, że ma pięć razy większą moc antyoksydacyjną niż równoważna ilość witaminy C. Jest także z powodzeniem stosowany w medycynie holistycznej do leczenia niektórych wirusów, w tym w leczeniu opryszczki, mononukleozy i rotawirusów, a także przeciwko grypie. Trwają dalsze badania nad tym, jak można jeszcze wykorzystać lecznicze właściwości ekstraktu z liści oliwnych.

Kupując oliwki i oliwę z oliwek, warto wybierać produkty najwyższej jakości. Są one podstawą zdrowej kuchni, a także zapewniają niezapomniane walory smakowe wielu potrawom. Warto zadbać o zdrowie już dziś wybierając greckie oliwki i oliwę o jak najlepszych walorach jakości i smaku.

Serdecznie zapraszamy do sklepu: www.zoliwek.pl

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Jaka maść na łuszczycę skóry głowy?…
Widać ofensywę reklamową, chyba słabo się sprzedaje....
Jaka maść na łuszczycę skóry głowy?…
Od 20 lat choruje na luszczyce, przerobilam juz wszystko chyba. Musisz wzmocnic odpornosc organizmu, zminimalizowac...
Nadwaga i otyłość u dzieci
Tak byłoby dobrze, bo jednak częste sięganie po łakocie wynika głównie z przyzwyczajenia....
Samotne wakacje - jak je spędzić?
Czemu? Podróżowanie w pojedynkę może być naprawdę super. Jedyne, co mi podczas takich wyjazdów...