Olej moringa dla zdrowia i urody, zastosowanie

3 lipca 2018, dodał: Reina

 

Olej moringa, chociaż nie wszystkim jest znany, to i tak ceniony jest za swoje drogocenne właściwości. Stosowany w kuchni, jak i w kosmetyce doskonale się sprawdza pod wieloma postaciami. Pozyskiwany jest z drzewa, które zaliczane jest do tzw. superżywności, czyli do najzdrowszych produktów na świecie. Drzewo to nazywane jest drzewem życia, magicznym drzewem albo drzewem cudów. Jakie właściwości ma olej moringa i co znajduje się w jego składzie?

Olej ten konsystencję ma podobną do oliwy z oliwek, ale lepiej się od niej wchłania, dzięki czemu znalazł większe zastosowanie w kosmetyce. Jego płynna i naturalna postać ma delikatny żółty kolor, orzechowy zapach, słodkawy smak oraz lekką postać. Otrzymuje się go w wyniku wyciskania na zimno nasion z drzewa moringa. Pierwsze zapiski dotyczące stosowania tego oleju w kosmetyce pochodzą sprzed roku 1400 p.n.e. Stosowano go wtedy, jako środek przeciwko zmarszczkom i w tym celu mieszano go z kadzidłem, ciborą zmienną, czyli papirusem, a także ze sfermentowanym sokiem roślinnym.

Skład i właściwości oleju moringa

Olej moringa w większości składa się z kwasu oleinowego (74,9%) i właśnie ten kwas decyduje o jego leczniczych właściwościach. Jest to jednonienasycony kwas tłuszczowy. Taką najważniejszą zaletą tego kwasu jest to, że pomaga redukować stężenie złego cholesterolu (LDL). Polecany jest również w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, ponieważ przyczynia się do zmniejszenia lepkości krwi, ale też obniża jej ciśnienie.

Poza tym olej moringa zawiera 12% kwasu oleopalmitynowego, 1,7% kwasu linolenowego oraz 1,2% kwasy linolowego. Jednak ma również w swoim składzie tłuszcze nasycone (około 20%), które mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm, np. podnoszą stężenie złego cholesterolu, ale zawartość i bogactwo pozostałych substancji odżywczych oraz pierwiastków, które są potrzebne organizmowi, przewyższają jego możliwe negatywne działania.

Znajdują się w nim również duże ilości witaminy A i E. Sterole i antyoksydanty zawarte w tym oleju mają zdolność wspomagania regeneracji uszkodzonej wątroby, np. przez toksyny. Zawiera również związki antyseptyczne i przeciwzapalne, a dzięki temu ułatwia gojenie się skóry po różnych uszkodzeniach, np. po ugryzieniach owadów, oparzeniach słonecznych czy uszkodzeniach mechanicznych.

Najważniejsze zalety oleju moringa:

• jest źródłem kwasów tłuszczowych i aminokwasów;
• ujędrnia;
• działa kojąco;
• natłuszcza, wygładza skórę;
• zapobiega utracie wilgoci z głębszych warstw skóry;
• nie powoduje podrażnień;
• ma działanie odbudowujące naturalny płaszcz hydro – lipidowy naskórka;
• normalizuje wydzielanie sebum;
• pomaga walczyć z trądzikiem;
• łatwo się rozsmarowuje i dobrze wchłania;
• rozświetla skórę i poprawia jej koloryt;
• wzmacnia cebulki włosów i zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów;
• regeneruje włosy, które są matowe i przesuszone;
• nawilża i działa przeciwzmarszczkowo;
• zwalcza wolne rodniki;
• opóźnia widoczne oznaki starzenia;
• odbudowuje kolagen;
• likwiduje oznaki zmęczenia skóry.

Zastosowanie oleju moringa w kuchni

Olej moringa ma różnorodne zastosowanie w kuchni. Jest tłoczony na zimno, a więc jest doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów i majonezów. Można go używać również do smażenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia, ale do takiej obróbki termicznej zaleca się używać jego formę rafinowaną.

Olej ten, kiedy jest wystawiony na działanie światła oraz wysokiej temperatury, może zjełczeć i stracić swoje właściwości, ale również skraca się jego przydatność do spożycia. Dlatego najlepiej go przechowywać w szklanym pojemniku z ciemnego szkła. Powinien też stać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Zastosowanie oleju moringa w kosmetyce

Od bardzo dawna w kosmetyce ceniony jest olej moringa, który jest składnikiem wielu kremów oraz preparatów nakładanych na twarz, ponieważ doskonale nawilża i zmiękcza naskórek. Poza tym zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe mają bardzo dużą zdolność do wzmacniania tzw. lipidowej bariery ochronnej skóry, gdyż zapobiegają nadmiernej utracie nadmiaru wody. Dzięki temu skóra jest nawilżona i odżywiona.

Zalecany jest do pielęgnacji przeważnie cery suchej i dojrzałej, która jest skłonna do podrażnień oraz mieszanej z tendencją do wyprysków, ponieważ zawarte w nim kwasy przyspieszają proces regeneracji, ale też zmniejszają stany zapalne. Ponad to jest to doskonały składnik kosmetyków z serii anti-aging, ponieważ jest to naturalny składnik przeciwutleniający.

Olejem moringa można również nacierać całe ciało, a nie tylko twarz, ale też można go wykorzystywać do leczniczego, jak i regeneracyjno – relaksującego masażu. Poza tym olej ten bardzo łatwo łączy się z olejkami eterycznymi i potrafi związać w sobie najbardziej lotne związki organiczne. Jeśli jest jednym ze składników pielęgnacji skóry, to rozświetla skórę, ułatwia jej oczyszczanie z porów, wygładza zmarszczki, zapobiega wiotczeniu skóry twarzy, oczyszcza twarz, zapobiega powstawaniu wągrów, usuwa efekty zmęczenia skóry oraz stabilizuje wydzielanie sebum. Kosmetyki z tym olejem nakłada się również na włosy, a to ma na celu wzmocnić ich cebulki i zapobiegać ich wypadaniu. Jest też składnikiem szamponów przeciwłupieżowych.

Olej ten można wykorzystywać nie tylko, jako jeden składnik kosmetyku, ale również stosowany jest w czystej postaci. Doskonale może zastąpić, np. krem do twarzy, balsam do ciała, serum i odżywkę do włosów oraz krem do rąk.

Jak używać oleju moringa?

Olej moringa można używać na różne sposoby, jako:
• olejek do masażu głowy – najpierw nakłada się olejek na suche i nieumyte wcześniej włosy. Trzeba go delikatnie wmasować we włosy i skórę głowy, a następnie zakłada się foliowy czepek i ręcznik. Tak przygotowane włosy zostawia się na 1 – 3 godziny. Potem wystarczy olejek zmyć za pomocą delikatnego szamponu i to najlepiej bez silikonów:
• rozświetlające serum do włosów – w tym celu stosuje się niewielką ilość olejku na umyte i wilgotne włosy:
• odżywcze serum do rozdwojonych końcówek – odrobinę oleju wmasowuje się w przesuszone włosy:
• na twarz – niewielką ilość oleju nanosi się na oczyszczoną skórę twarzy;
• na ciało – olejek można nałożyć na wilgotną skórę albo dodać kilka jego kropelek do aplikowanego balsamu.

Olej moringa to doskonałe źródło wielu cennych właściwości, dlatego warto zacząć go używać nie tylko w kosmetyce, ale również w kuchni, gdzie podkreśli smak, np. przygotowywanych sałatek. Poza tym można nim zastąpić wiele kosmetyków.

Olej z moringa można zamówić bezpośrednio u wyłącznego dystrybutora na Unię Europejską: tel: 605 335 855

 

Polub nas na FACEBOOKU

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Body wyszczuplające i modelujące
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
Aktywna podstawka do wody
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com!
100% woda kokosowa!
Bez cukru i chemii - 24 opakowania
Cena:
145 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł

FORUM - bieżące dyskusje

program
Witam. Prowadzę własną kancelarie, ale ostatnio moja firma zmaga się z trudnościami finansowymi....
Zioła i przyprawy
Jeśli ktoś lubi zioła, to najlepiej jest posadzić własne. Nie trzeba mieć ogródka,...
Fototapeta - jaką wybrać?
Ewentualnie jeszcze nieco inny klimat, bo efekt wizualny powinien być genialny. Zawsze w zasadzie...