Olej lniany Vis Natura – przepis na kurczaka z prawdziwkami
Na zaprzyjaźnionym portalu Uroda i Zdrowie Uroda i Zdrowie prowadzony był nabór do testów oleju lnianego Vis Natura olej życia.
Od dłuższego czasu jestem coraz bardziej świadoma, co się znajduje na moim talerzu. Wybieram produkty znane, sprawdzone, zdrowe i wszelkiego rodzaju nowości. Do przygotowania grillowanej piersi z kurczaka podanej na kaszy gryczanej z prawdziwkami wykorzystałam olej lniany Vis Natura ,zawiera ponad 52% Omega -3,naturalne aktywne biochemiczne antyutleniacze. Olej lniany wspomaga leczenie wielu chorób.
Przepis bierze udział w konkursie „Blogerzy w zbożu” w projekcie „Zboże smakuje i inspiruje”
Olej jest bardzo dobry w smaku, zbalansował fajnie smak całej potrawy.
Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- kilka grzybów prawdziwków
- masło klarowne
- olej lniany
- sól
- pieprz do smaku
- warzywa marynowane
na marynatę
- 1/4 szkl wina wytrawnego
- 1/4 szkl sosu sojowego
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku.
Kasza gryczana
- 1/2 szkl kaszy gryczanej
- 1 szkl wody
- 1/4 kostki rosołowej drobiowej.
wykonanie
Do miseczki wlewamy olej, wino ,sos sojowy, cukier brązowy, imbir dokładnie wszystko mieszamy. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy,wkładamy do marynaty ostawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Na rozgrzanej patelni grillowej, grillujemy pierś z kurczaka.
Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy krążki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu i sok z limonki, doprawiamy świeżym imbirem i szczyptą kardamonu. Grillujemy kilka minut
kasza gryczana
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kaszę i rosołek,Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie cala wodę.Garnek z kaszą owijamy w ściereczkę kuchenną i zawijamy w koc by kasza doszła.
smażone grzyby prawdziwki
Grzyby dokładnie myjemy oczyszczamy kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło klarowne, na którym smażymy prawdziwki.
Testowała:
kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com
zobacz również: