Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie kulinarne

20 grudnia 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Olej arachidowy to delikatnie słodkawy i aromatyczny produkt spożywczy pozyskiwany z orzeszków ziemnych. Jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej i staje się coraz powszechniej stosowanym i polecanym tłuszczem jadalnym, o bardzo charakterystycznych właściwościach i smaku.

Olej arachidowy wytwarza się z orzeszków ziemnych (Arachis hypogaea), które w rzeczywistości nie są orzechami, a nasionami strączkowymi rosnącymi w ziemi. W Indiach blisko 80% orzeszków wykorzystuje się do produkcji oleju, natomiast w USA ok. 10-12%. Olej arachidowy jest szczególnie popularny w Azji w takich krajach jak Chiny, Indie, Laos, Wietnam i Kambodża, gdzie stosuje się go do większości potraw.

Jest dostępny w kilku postaciach:
1. tłoczony na zimno o wyraźnie orzechowym smaku i żółtej barwie, charakteryzuje się przyjemnym orzechowym zapachem i słodkim smakiem;
2. rafinowany jaśniejszy (słomkowy) i bezsmakowy (neutralny), pozbawiony większości alergenów i zanieczyszczeń;
3. „prażony” popularny w południowej i południowo-wschodniej Azji, o bardzo wyrazistym smaku orzechów, stosowany jako dodatek aromatyczny, polecany do aromatyzowania różnego rodzaju potraw, dressingów, sosów i marynat.

Warto go używać ze względu na właściwości zdrowotne. Zawiera przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Może być też pomocny w cukrzycy typu 2. Olej z orzeszków ziemnych cechuje się dość wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, wynoszącą nawet ponad 75%. Wśród nich najbardziej dominującym jest jednonienasycony kwas oleinowy omega-9, o średniej zawartości ok. 48% oraz kwas linolowy omega-6 o średniej zawartości ok. 34%. Proporcje te bywają jednak istotnie rożne, w zależności od pochodzenia i odmiany orzechów. Oprócz kwasów tłuszczowych w oleju arachidowym znajdują się cenne dla zdrowia związki: antyoksydanty, witamina E (15,69 mg/100 g), fitosterole (207 mg/100 g), skwalen i kwas kumarowy. Sterole roślinne obecne w oleju arachidowym to głównie beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol. Związki te mają działanie przeciwnowotworowe. Olej arachidowy włączony do diety, podobnie jak inne oleje roślinne, pobudza ruchy perystaltyczne jelit i zapobiega zaparciom. Pomaga także długotrwale obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, tym samym, chroni przed zawałem serca, udarem mózgu czy miażdżycą. Według badań opublikowanych w British Clinical Journal reakcją alergiczną na spożycie surowego nierafinowanego oleju arachidowego odpowiada 10% osób nadwrażliwych na orzeszki ziemne.

Wartości odżywcze ma dość zbliżone do oliwy z oliwek, natomiast specyficzne walory smakowe mogą wzbogacać wiele różnorodnych potraw. Jest obecnie coraz bardziej popularny w wielu kuchniach na całym świecie, ponieważ może być stosowany zarówno do smażenia, jak i dodawany do wielu łagodnych potraw, zapewniając orzechowy posmak i aromat. Olej arachidowy jest używany do smażenia i jako składnik sosów do sałatek, a także do produkcji szorteningów (tłuszczów utwardzonych używanych w piekarnictwie), margaryn i majonezu. W Indiach służy do wyrobu wegańskiej odmiany masła klarowanego ghee o nazwie vanaspati. Rafinowany olej arachidowy charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia (229,4ºC), dzięki czemu używany jest do smażenia w głębokim tłuszczu. Wysoka temperatura tłuszczu pozwala na szybkie smażenie, uzyskiwanie chrupkiej skórki na produkcie i małe wchłanianie oleju przez żywność. Olej arachidowy posiada stosunkowo długi okres przydatności do spożycia, pod warunkiem, że będzie właściwie przechowywany.

Olej arachidowy domowy

Składniki:
– 3 szklanki łuskanych orzeszków ziemnych
– 3 łyżki ciepłej wody

Przygotowanie:
Umieścić orzeszki w blenderze z trzema łyżkami ciepłej wody i dokładnie zmiksować na jednolitą masę, podobną do masła orzechowego. W razie potrzeby dodać jeszcze nieco więcej wody. Przelać mieszaninę do miski i nakryć pokrywką. Przechowywać w lodówce przez 24 godziny, co pozwoli olejowi się oddzielić i wypłynąć na wierzch. W ten sposób powinna powstać co najmniej jedna filiżanka oleju. Przecedzić olej przez sitko, aby oddzielić go od pozostałych kawałków orzechów. Wlać uzyskany olej arachidowy do słoika, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. Rozdrobnione orzechy można zastosować jako domowe masło orzechowe.

Placuszki z mascarpone

Składniki:
– 250 g serka mascarpone
– 100 g mąki pszennej
– 125 ml mleka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 łyżka cukru
– 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
– 2 łyżki oleju arachidowego
– sok z pół limonki

Przygotowanie:
W misce rozmieszać serek z mlekiem i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Delikatnie mieszać na puszystą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i sok z limonki. Smażyć na oleju arachidowym na patelni po minucie z każdej strony. Podawać z łyżką słodkiej śmietanki i owocami.

Spaghetti z cukinią i kurczakiem

Składniki:
– 1 pierś z kurczaka pokrojona w kawałki (lub 1/3 piersi indyka)
– 2 długie, młode cukinie
– woda z kostkami lodu
– ulubione przyprawy lub marynata do mięsa – może być gotowa lub samodzielnie przygotowana
– garść ugotowanego makaronu ryżowego
– gotowe czerwone pesto
– olej arachidowy

Przygotowanie:
Cukinię umyć dokładnie, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć końcówki. Następnie specjalną obieraczką, na tarce lub nożem pokroić cukinię na długie cienkie paski, które następnie należy przełożyć do miski z zimną wodą. Cukinii nie gotujemy, ani nie blanszujemy, można ją jeść na surowo. Kurczaka/indyka posypać ulubionymi przyprawami lub zalać ulubioną marynatą. Mięso można zamarynować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do czasu użycia. Usmażyć mięso na odrobinie oleju arachidowego. Cukinię odsączyć z nadmiaru wody. Układać makaron z cukinią, lekko mieszając. Na cukinii ułożyć mięso i dodać łyżeczkę czerwonego pesto. Całość skropić odrobiną oleju arachidowego. Przed jedzeniem lekko przemieszać.

Rissoto z kurczakiem na sałacie

Składniki:
Na sos
– 4 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżki sosu ostrygowego
– 3 łyżki wody
– 1 łyżka sambal oelek (pasta chili)
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka świeżego imbiru (lub pasta)
– sok z 2 limonek
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 4 zielone cebule, pokrojone
– 1 łyżka octu ryżowego (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
Pozostałe:
– 2 łyżki oleju arachidowego
– mielone mięso kurczaka lub indyka
– 1/2 szklanki lekko solonych orzeszków ziemnych, posiekanych
– 2 woreczki ryżu jaśminowego
– 12 liści sałaty
– posiekana kolendra, zielona cebula i orzeszki ziemne do podania

Przygotowanie:
Wymieszać w małej misce wszystkie składniki sosu. Wlać ok. 3/4 sosu do miski z mielonym kurczakiem, dodać orzeszki ziemne. Wymieszać i marynować przez 15 min. Ugotować ryż al dente. Na dużej patelni rozgrzać olej arachidowy, podsmażyć mieszankę mięsa i orzeszków ziemnych (ok. 10 min.). Dodać ryż i smażyć przez kolejne 5 min., dodając odrobinę wody, oleju arachidowego, sosu sojowego, sosu ostrygowego lub soku z limonki, aby zwilżyć patelnię. Zdjąć z ognia, ułożyć na liściach sałaty, posypać kolendrą, zieloną cebulą, orzeszkami ziemnymi i polać pozostałym sosem.

Wieprzowina po chińsku

Składniki:
– 300 g schabu wieprzowego (2-3 plastry)
– 125 g makaronu chow mein
– 1 marchewka
– 1 cebula
– pół czerwonej papryki
– 1 mała chili
– 2 łyżki jasnego sosu sojowego
– garść orzechów ziemnych
– 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
– 1 łyżka oleju arachidowego

Przygotowanie:
Kotlety pokroić w paski, dodać do nich odrobinę sosu sojowego, odstawić. Paprykę, chili i marchewkę pokroić w cienkie słupki, cebulę w piórka. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Do woka wlać olej arachidowy, rozgrzać i wrzucić do niego mięso i orzechy, krótko obsmażać (ok. 1 min.). Przełożyć na talerz. Do woka wrzucić warzywa (poza szczypiorkiem), znowu krótko obsmażyć, dodać schab z orzechami. Całość smażyć 1-2 min.. Pod koniec smażenia dodać makaron, sos sojowy, dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Wieprzowina po szanghajsku

Składniki:
– 500 g wieprzowiny (łopatka lub szynka)
– 1 mała papryczka chili
– 2 ząbki czosnku
– 1 cm kawałek kłącza imbiru
– 2-3 łyżki oleju arachidowego
– 1 łyżka cukru
– 3 łyżki mirinu
– 2 łyżki sosu sojowego jasnego
– 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
– 2 szklanki wody
– kilka strąków zielonej fasolki szparagowej
– pęczek kolendry i liście szpinaku
– 1 opakowanie makaronu chow mein

Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę. W międzyczasie pokroić mięso w kostkę. Do wrzątku wrzucić mięso i obgotować (ok. 2 min.). Odsączyć i osuszyć. Czosnek, chili i imbir drobno posiekać. Rozgrzać wok. Dodać olej, a następnie cukier, poczekać aż się skarmelizuje, a następnie dodać obgotowane mięso. Wymieszać, aż całe pokryje się karmelem. Dodać czosnek, chili i imbir. Wymieszać. Dodać mirin, oba sosy sojowe, fasolkę szparagową i ponownie wymieszać. Dolać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności podlać wodą. Gdy mięso będzie miękkie, dolać wody tak, aby powstał lekki sos. W garnku musi być sporo płynu, około 1 szklanki. W razie konieczności doprawić do smaku solą. Do woka dodać makaron i przykryć, odczekać aż zmięknie. Wymieszać. Dodać bazylię oraz kolendrę (opcjonalnie).

Noodle z kurczakiem

Składniki:
– 150 g makaronu (np. noodle pszenne udon, gryczane soba, ryżowe lub sojowe)
– podwójna pierś kurczaka
– 5 łyżek mąki kukurydzianej
– brokuł (kilka różyczek)
– papryka
– kilka pieczarek
– marchewka
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 cm korzenia imbiru
– 1/2 papryczki chilli
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki octu ryżowego (można zastąpić sokiem z cytryny lub limonki)
– 2-3 łyżki miodu
– 50 ml bulionu z kurczaka lub soku z pomarańczy
– sól, pieprz
– olej arachidowy
– orzechy arachidowe/sezam/świeża kolendra (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Noodle przygotować według wskazówek na opakowaniu (prawdopodobnie będzie trzeba je zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut). Następnie przepłukać zimną wodą i odstawić. Różyczki z brokułów ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, al dente. Ostudzić. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. W miseczce połączyć mąkę kukurydzianą z solą oraz pieprzem i obtoczyć kawałki kurczaka. Rozgrzać wok z łyżką oleju arachidowego, wrzucić mięso i smażyć z dwóch stron przez ok. 4 min. Kurczaka odsączyć z tłuszczu i zostawić na talerzu. Wok rozgrzać dodając łyżkę oleju arachidowego, wrzucić posiekaną w piórka cebulę, poszatkowany drobno czosnek, imbir i papryczkę chilli. Smażyć ok. 1 min. Następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Po minucie dodać pokrojoną w słupki paprykę i marchewkę. Smażyć 2 min. Dodać ponownie mięso. Wlać sos sojowy, ocet ryżowy, miód. Całość dusić ok. 2 min., dodać różyczki brokułów, wlać bulion (lub sok z pomarańczy). Podgrzewać ok. 2 min. W miseczce wymieszać 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 3 łyżkami sosu powstałego w woku. Miksturę dodać do pozostałych składników, wymieszać dokładnie, aby nie zrobiły się grudki i aby sos zgęstniał. Doprawić. Dodać noodle, dokładnie wymieszać. Można podawać z orzechami, sezamem i świeżymy ziołami.

Kurczak po chińsku

Składniki:
– 3 łyżki oleju arachidowego
– 6 podudzi z kurczaka
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki słodkiego sosu chili
– 3 dymki i gałązki koperku oraz pietruszki
– 1 łyżka miodu
– 6 łyżek wody
– 5 łyżek sosu sojowego
– pół świeżej papryczki chili

Przygotowanie:
Czosnek i imbir obrać i pokroić w wąskie plasterki. Dymki pokroić ukośnie w krążki. Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić skóry. Na woku rozgrzać 2 łyżki oleju arachidowego i wrzucić mięso. Obsmażyć z każdej strony ok. 5 min. (do zrumienienia). Zdjąć mięso z woka. Dodać łyżkę oleju arachidowego i wrzucić czosnek, imbir oraz dymki. Smażyć 3 min. i dodać z powrotem mięso. Wymieszać i dodać 6 łyżek wody, miód, sos chili i sos sojowy. Gdy zacznie wrzeć przykryć wok pokrywką i dusić ok. 5 min. pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę, obrócić udka na drugą stronę i smażyć kolejne 3 min. Przełożyć mięso na talerz, polać sosem i dodać posiekane zielone zioła (pietruszka, koperek, kolendra, czosnek niedźwiedzi oraz dymkę.

 

Udka z kurczaka po wietnamsku

Składniki:
– 1 kg udek lub pałek z kurczaka
– 1 łyżka oleju arachidowego
– 3 spore ząbki czosnku
– 4-5 cm imbiru
– 1 łyżka wytrawnego sherry lub chińskie wino ryżowe
– 2 łyżki jasnego sosu sojowego
– 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
– 2 łyżki miodu

Przygotowanie:
Udka umyć i osuszyć. Czosnek i imbir bardzo drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umieścić udka w marynacie i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Mięso ułożyć na ruszcie, pod spód położyć naczynie, do którego mogą spływać soki i nadmiar marynaty (żeby nie zabrudzić piekarnika) i wstawić do pieca na ok. 30 min. Z upieczonego mięsa naciśniętego przy kości powinny wylewać się soki. Udka podawać gorące najlepiej z ryżem i pyszną sałatką.

 

Jajecznica masala

Składniki:
– 4 jajka
– 30 ml mleka
– 1 łyżka drobno posiekanej kolendry
– pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
– 30 g masła
– 30 ml oleju arachidowego
– 1 czerwona cebula, drobno posiekana
– 1 zielona papryczka chili
– szczypta zmielonej czerwonej papryki pimento lub innej słodkiej papryki
– 150 g pomidorów, obranych ze skórki, wydrążonych, pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:
Jajka wybić do miseczki, rozbełtać z mlekiem i posiekaną kolendrą, lekko przyprawić solą. Masło rozgrzać wraz z olejem arachidowym. Wrzucić cebulę i lekko podsmażyć, aż nabierze różowego koloru. W międzyczasie przekroić papryczkę chili na pół, usunąć z niej pestki, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli wraz z pimento, papryką i pomidorami, dusić 3-4 min. Dodać roztrzepane jajka, mieszać drewnianą łyżką, smażyć na wolnym ogniu przez ok. 1 min., aż potrawa nabierze kremowej konsystencji.

 

zobacz również:

Które oleje najlepiej odżywiają i nawilżają skórę?

Olejek rycynowy na włosy, skórę i paznokcie – jak stosować?

Kosmetyki z olejem z konopi – właściwości

Dlaczego olej lniany jest zdrowy?



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...