Okonie z patelni wg Buni

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Udało mi się kupić świeże okonie (słodkowodne)- poczułam się jak na spływie kajakowym nad jeziorem.

Czas: 30 minut

Składniki:

2 średniej wielkości okonie (oczyszczone, wypatroszone, oskrobane)

sól

pieprz mielony

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

masło

2 czubate łyżeczki bułki tartej

szczypta przypraw wg upodobania – ja dałam czosnek, czubricę

sok z 1 cytryny

1/3 łyżeczki otartej skórki z cytryny

olej z pestek winogron do smażenia

mąka do oprószenia

Oczyszczone okonie polać sokiem z cytryny zmieszanym z 2 łyżkami oleju, posolić, popieprzyć i zostawić na 2 godziny.

Utrzeć 2 łyżki masła z natką pietruszki, skórką cytrynową, bułką tartą i przyprawami. Podzielić masę na pół i nałożyć w okonie. Spiąć wykałaczkami ryby tak, by nadzienie nie wypływało w trakcie smażenia.

Oprószyć ryby mąką.

Rozgrzać na patelni olej z 2 łyżkami masła (sporo – tak, by okonie były w nim zanurzone do połowy). Smażyć ryby na rumiano przewracając w trakcie smażenia kilka razy. Mają być rumiane i chrupiące.

Podawać z ziemniaczkami z wody i surówką z kiszonej kapusty lub zwyczajnie z pieczywem jako danie kolacyjne.

file1287764714



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...