Ryba z sosem salsa (okoń nilowy)
Artykuł zewnętrzny
Delikatna rybka z ostrym smakiem salsy
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki :
- 2 porcje filetów z okonia nilowego
- olej słonecznikowy
- 2 łyżki masła
- sok z 2 cytryn
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
- 2 łyżki sosu salsa ( gotowy Winiar )
- 2 łyżeczki miodu
- sól
- mąka do oprószenia
Zmieszać sok z cytryn z olejem ( 2 łyżki ), szczyptą soli, pieprzu, sosem salsa, miodem i zalać marynatą filety. Zostawić na godzinę w marynacie. Osuszyć dokładnie .
Rozgrzać na patelni olej z masłem .Filety oprószyć mąką. Kłaść rybę na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni. Przełożyć na drugą stronę i tak samo usmażyć na rumiano. Zdjąć rybę z patelni a na tłuszcz wlać trochę marynaty- zagotować.