Delikatny okoń na parze
Delikatne mięsko – akurat okoń nilowy doskonale się nadaje do gotowania na parze .
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki :
- 2 porcje filetów z okonia nilowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- sok z 2 cytryn
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 1 łyżeczka masła
- 12 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
- sól
- 1 kostka bulionu warzywnego
Zmieszać sok z cytryn z olejem ( 2 łyżki ), szczyptą soli, pieprzu i zalać marynatą filety. Zostawić na godzinę w marynacie . Osuszyć dokładnie .
Ułożyć rybę w garnku do gotowania na parze .W dolnym garnku wlać wodę , dodać kostkę bulionową i kawałek skórki cytrynowej .
Zagotować wodę. dostawić górny garnek ( sito ) – przykryć i gotować 15 minut .
Podawać z ziemniakami z wody oprószonego świeżo zmielonym pieprzem , natką pietruszki , polany łyżeczką masła , skropiony sokiem z cytryny .
Można również zrobić tak że ziemniaki ugotują się również na parze – układamy je wtedy wcześniej w garnku i gotujemy aż będą pół miękkie – dokładamy obok rybę i gotujemy jeszcze 15 minut .
Można tak samo ugotować w parowarze .
Podałam z surówka z kiszonej kapusty z pieprzem i olejem.