Delikatny okoń na parze

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatne mięsko  – akurat okoń nilowy doskonale się nadaje do gotowania na parze .

Czas : 30 minut + marynowanie

Składniki :

  • 2 porcje filetów z okonia nilowego
  • 1 łyżka oleju  słonecznikowego
  • sok z 2 cytryn
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 1 łyżeczka masła
  • 12 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
  • sól
  • 1 kostka bulionu warzywnego

file1292833851

Zmieszać sok z cytryn z olejem  ( 2 łyżki ), szczyptą soli, pieprzu i zalać marynatą filety. Zostawić  na godzinę w marynacie . Osuszyć dokładnie .

Ułożyć rybę w garnku do gotowania na parze .W dolnym garnku wlać wodę , dodać kostkę bulionową i kawałek skórki cytrynowej .

Zagotować wodę. dostawić górny garnek ( sito ) – przykryć i gotować 15 minut .

Podawać z ziemniakami z wody oprószonego świeżo zmielonym pieprzem , natką pietruszki , polany łyżeczką masła , skropiony sokiem z cytryny .

Można również zrobić tak że ziemniaki ugotują się również na parze – układamy je wtedy wcześniej w garnku i gotujemy aż będą pół miękkie – dokładamy obok rybę i gotujemy jeszcze 15 minut .

Można tak samo ugotować w parowarze .

Podałam z surówka z kiszonej kapusty z pieprzem i olejem.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...