Delikatny okoń na parze

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatne mięsko  – akurat okoń nilowy doskonale się nadaje do gotowania na parze .

Czas : 30 minut + marynowanie

Składniki :

  • 2 porcje filetów z okonia nilowego
  • 1 łyżka oleju  słonecznikowego
  • sok z 2 cytryn
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 1 łyżeczka masła
  • 12 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
  • sól
  • 1 kostka bulionu warzywnego

file1292833851

Zmieszać sok z cytryn z olejem  ( 2 łyżki ), szczyptą soli, pieprzu i zalać marynatą filety. Zostawić  na godzinę w marynacie . Osuszyć dokładnie .

Ułożyć rybę w garnku do gotowania na parze .W dolnym garnku wlać wodę , dodać kostkę bulionową i kawałek skórki cytrynowej .

Zagotować wodę. dostawić górny garnek ( sito ) – przykryć i gotować 15 minut .

Podawać z ziemniakami z wody oprószonego świeżo zmielonym pieprzem , natką pietruszki , polany łyżeczką masła , skropiony sokiem z cytryny .

Można również zrobić tak że ziemniaki ugotują się również na parze – układamy je wtedy wcześniej w garnku i gotujemy aż będą pół miękkie – dokładamy obok rybę i gotujemy jeszcze 15 minut .

Można tak samo ugotować w parowarze .

Podałam z surówka z kiszonej kapusty z pieprzem i olejem.