Ogórki konserwowe domowej roboty

28 września 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Ogóreczki te robi Moja Mama każdego roku. Stanowią one znakomity dodatek do wszelkich sałatek czy przystawek.

Składniki:

2 kg ogórków

Zalewa:

5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Ponadto do każdego słoika (przyprawy):

kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
kilka listków laurowych

Tak przygotowane ogórki ułożyć w słoikach dodając do każdego słoja  przyprawy. Gotować wszystkie składniki zalewy i po ostudzeniu  zalać ogórki.
Pasteryzować kilka minut. Wyciągnąć, dokręcić wieczka i odwrócić.
Słoiki włożyć do pasteryzacji do wody o takiej mniej więcej temperaturze jaką ma zalewa.

file1317212351



FORUM - bieżące dyskusje

Ubrania hand made
Ja się uczę robienia na drutach, żeby mieć własnoręcznie wydziergane sweterki...
Fryzura na półmetek/połowinki
Taka jak na wesele, bo impreza przecież podobna;)
Nauka niemieckiego
Fajnie byłoby uczyć się z native speakerem albo kimś, kto był parę lat w Niemczech...
Jęczmień znacznych rozmiarów
Warto często przemywać oczy np. naparem z rumianku...