Ogórki konserwowe domowej roboty

28 września 2011,
dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Ogóreczki te robi Moja Mama każdego roku. Stanowią one znakomity dodatek do wszelkich sałatek czy przystawek.

Składniki:

2 kg ogórków

Zalewa:

5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Ponadto do każdego słoika (przyprawy):

kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
kilka listków laurowych

Tak przygotowane ogórki ułożyć w słoikach dodając do każdego słoja  przyprawy. Gotować wszystkie składniki zalewy i po ostudzeniu  zalać ogórki.
Pasteryzować kilka minut. Wyciągnąć, dokręcić wieczka i odwrócić.
Słoiki włożyć do pasteryzacji do wody o takiej mniej więcej temperaturze jaką ma zalewa.

file1317212351



FORUM - bieżące dyskusje

Płock
Ja to już w ogóle nie widzę promocji, bo sam napis Promocja przeczy...
Domowe przepisy
Ja mam fajny przepis na domowe lody tj. rozgnieciony banan, 3 łyżki śmietany...
Kosmetyki z herbaty
Ja robię z kawy mielonej
Klasyka literatury - do czego wraca…
Do poprzedniej nawet się nie umywa i pomyśleć, że kiedyś reżyserzy potrafili zrobić coś wartościowego...