Ogórki konserwowe domowej roboty

28 września 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Ogóreczki te robi Moja Mama każdego roku. Stanowią one znakomity dodatek do wszelkich sałatek czy przystawek.

Składniki:

2 kg ogórków

Zalewa:

5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Ponadto do każdego słoika (przyprawy):

kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
kilka listków laurowych

Tak przygotowane ogórki ułożyć w słoikach dodając do każdego słoja  przyprawy. Gotować wszystkie składniki zalewy i po ostudzeniu  zalać ogórki.
Pasteryzować kilka minut. Wyciągnąć, dokręcić wieczka i odwrócić.
Słoiki włożyć do pasteryzacji do wody o takiej mniej więcej temperaturze jaką ma zalewa.

file1317212351



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺