Ogórki konserwowe domowej roboty

28 września 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Ogóreczki te robi Moja Mama każdego roku. Stanowią one znakomity dodatek do wszelkich sałatek czy przystawek.

Składniki:

2 kg ogórków

Zalewa:

5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Ponadto do każdego słoika (przyprawy):

kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
kilka listków laurowych

Tak przygotowane ogórki ułożyć w słoikach dodając do każdego słoja  przyprawy. Gotować wszystkie składniki zalewy i po ostudzeniu  zalać ogórki.
Pasteryzować kilka minut. Wyciągnąć, dokręcić wieczka i odwrócić.
Słoiki włożyć do pasteryzacji do wody o takiej mniej więcej temperaturze jaką ma zalewa.

file1317212351



FORUM - bieżące dyskusje

Zbieractwo - uciążliwy problem
Jeśli masz miejsce na takie przydasie i nie sprawiają, że nie możesz się...
Drewniane schody. Czy warto
Po drewnianych schodach nie ma się jak skradać. Z czasem zaczną skrzypieć. :D
kolor szminki jaki uzywasz najczesc…
Jak dobieracie odcień szminki do swojej urody? Metodą prób i błędów?
Dieta sałatkowa?
Gdybym miała jeść same sałatki, szybko zatęskniłabym za ciepłym posiłkiem. Jak zauważyła PaTix, majonez,...