Ogniste lody z cynamonem

13 lutego 2015, dodał: Tree
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

–      ½ szklanki mleka

–      1 laska cynamonu

–      1 skórka pomarańczy (z 1 małej pomarańczy)

–      4 całe goździki

–      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

–      1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego

–      1 ½ łyżeczki sosu TABASCO® Original Red

–      2 szklanki ubitej śmietany kremówki (30% lub 36%)

Przygotowanie:

W małym rondlu na średnim gazie połącz mleko, laskę cynamonu, skórkę pomarańczy, goździki i zagotuj. Zmniejsz gaz, przykryj i powoli gotuj przez 5 minut, aż do połączenia się składników. Odstaw całość do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie odcedź. W dużej misce połącz mieszankę mleczną, wanilię, mleko skondensowane i sos TABASCO®, dokładnie wymieszaj. Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę. Przykryj i zamroź, aż masa stwardnieje, w międzyczasie raz zamieszaj. Podawaj kulki lodów w kieliszkach lub pucharkach. Możesz ozdobić laskami cynamonu i paskami skórki pomarańczowej.

file1423842697