Ogniste lody z cynamonem
Składniki:
– ½ szklanki mleka
– 1 laska cynamonu
– 1 skórka pomarańczy (z 1 małej pomarańczy)
– 4 całe goździki
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
– 1 ½ łyżeczki sosu TABASCO® Original Red
– 2 szklanki ubitej śmietany kremówki (30% lub 36%)
Przygotowanie:
W małym rondlu na średnim gazie połącz mleko, laskę cynamonu, skórkę pomarańczy, goździki i zagotuj. Zmniejsz gaz, przykryj i powoli gotuj przez 5 minut, aż do połączenia się składników. Odstaw całość do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie odcedź. W dużej misce połącz mieszankę mleczną, wanilię, mleko skondensowane i sos TABASCO®, dokładnie wymieszaj. Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę. Przykryj i zamroź, aż masa stwardnieje, w międzyczasie raz zamieszaj. Podawaj kulki lodów w kieliszkach lub pucharkach. Możesz ozdobić laskami cynamonu i paskami skórki pomarańczowej.