Ognista papryka
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 i 1/2 papryki czerwonej
- 10 dag ryżu
- kilka łyżek oliwy
- 1-2 papryczki chili
- 2 cebule
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 5 dag startego sera
- 2 pomidory
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- vegeta
- chili w proszku
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie- odcedzamy i odstawiamy na bok.
Jedną paprykę kroimy drobniutko i razem z posiekaną cebulą i papryczką chili podsmażamy na oliwie. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone drobno pomidory oraz przyprawy, a na koniec przecier, ketchup i fasolę.
Sos mieszamy z ugotowanym wcześniej ryżem.
2 papryki kroimy wzdłuż na połówki- napełniamy farszem ryżowo- warzywnym, posypujemy startym serem i zapiekamy lub grillujemy.