Odżywianie w czasie ciąży

Avatar photo
6 lipca 2022,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Podstawowe problemy związane z żywieniem w tym okresie to:
* Dostarczenie odpowiedniej ilości kalorii w poszczególnych okresach ciąży.
* Dostarczanie odpowiednio większych ilości składników odżywczych oraz właściwy dobór produktów, które są ich źródłem; (białko, witaminy, składniki mineralne) w tym wyrównanie niedoborów witamin i składników sprzed ciąży.
* Odpowiednie nawodnienie organizmu.

odżywianie w czasie ciąży

Nieprawidłowe proporcje składników odżywczych w ciąży mogą źle wpływać na przebieg ciąży. Skutkiem niedoborów mogą być poród przedwczesny a nawet poronienie. Zbyt małe ilości niektórych witamin i składników mineralnych mogą być przyczyną wad wrodzonych i chorób takich jak: niedokrwistość megaloblastyczna (witamina B12, żelazo), wady cewy nerwowej (kwas foliowy) oraz kretynizm (jod).

Zwiększone zapotrzebowanie na energię i substancję odżywcze w ciąży jest spowodowane wzrostem płodu, łożyska oraz tkanek matczynych. Wzrasta podstawowa przemiana materii w następstwie zwiększonej ilości tkanek aktywnych metabolicznie oraz zwiększonego wysiłku kobiety ciężarnej (w zakresie układu krążenia i oddechowego).

Dostarczenie odpowiedniej ilości energii w czasie ciąży jest ważne z racji zapewnienia zapasów energii u dziecka na okres bezpośrednio po porodzie, ale też stworzenie odpowiednich rezerw u matki w celu zapewnienia karmienia, nawet w przypadku ograniczeń dietetycznych w czasie laktacji. W populacjach prawidłowo odżywianych kobiet przyrost masy ciała w okresie ciąży wynosi średnio 12,5 kg. Trudno stwierdzić jednoznacznie jaki jest prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży. Jest to zależne indywidualnie od kobiety, jej masy początkowej. Dobrze odżywiona kobieta ciężarna gromadzi około 3,5 kg tkanki tłuszczowej. W dużej mierze przyrost masy ciała uzależniony jest od nawyków żywieniowych i sposobu odżywiania.

Średni dodatkowy wydatek energetyczny w pierwszych tygodniach I trymestru jest niewielki, ale rośnie gwałtownie pod koniec trymestru, w II i III trymestrze utrzymuje się na względnie stałym poziomie. Światowa Organizacja Zdrowia przyjęła, że dodatkowe zapotrzebowanie energetyczny dla kobiet w ciąży to 300 kcal/dzień i jeżeli kobieta nie miała niedowagi przed ciążą nie trzeba zwiększać ilości energii w I trymestrze.

Zaleca się stosowanie diety bogatej w pełnowartościowe białko, witaminy, składniki mineralne, węglowodany złożone i tłuszcze zwłaszcza roślinne bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.

 

Ponad połowa dostarczanych kalorii powinna pochodzić z węglowodanów. Źródła tak jak w żywieniu racjonalnym- węglowodany złożone: produkty zbożowe pełnoziarniste oraz warzywa oraz węglowodany proste z owoców. Kobieta ciężarna powinna ograniczyć a najlepiej wykluczyć słodycze. Odpowiednia ilość błonnika w codziennej diecie może w dużym stopniu złagodzić często występujące u ciężarnych zaparcia.

Najbardziej polecane kobietom w tym okresie są produkty zawierające pełnowartościowe białko zwierzęce: mięso w tym drób i ryby oraz ich przetwory, nabiał i jaja. W jadłospisie powinny znaleźć się również produkty zawierające białko roślinne: nasiona roślin strączkowych oraz produkty zbożowe. Białko spełnia najważniejszą rolę w III trymestrze, gdy można zaobserwować największy przyrost płodu (około 10 ostatnich tygodni).

W okresie ciąży nie zwiększa się ich spożycia. Natomiast większą uwagę należy zwrócić ich rodzaj. Szczególnie polecane są tłuszcze roślinne i te pochodzące z ryb morskich zawierające cenne kwasy nienasycone. Kwasy wielonienasycone (olej słonecznikowy, ryby morskie) są szczególnie ważne dla odpowiedniej czynności mięśni gładkich macicy. Są również bardzo ważne w czasie rozwoju układu nerwowego płodu. Niedobory tłuszczu zdarzają się rzadko.

 

Wzrasta zapotrzebowanie na wszystkie witaminy, szczególnie na: C, E i kwas foliowy. Składniki mineralne podobnie jak witaminy regulują funkcje życiowe, ponieważ wchodzą w skład enzymów i płynów ustrojowych, a także spełniają rolę materiału budulcowego. Wapń i fosfor są szczególnie ważne w tym okresie zarówno dla matki jak i dziecka. Przy niedoborze wapnia w jadłospisie, płód będzie pobierał wapń z zapasów w organizmie kobiety, co może osłabić kości i zęby. Zapotrzebowanie na wapń wzrasta w II trymestrze i jest najwyższe w ostatnich tygodniach ciąży. Zaleca się spożywanie 1200 mg wapnia na dzień (1 szklanka mleka ma 300 mg). Jod ma szczególna rolę, ponieważ jest składnikiem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za metabolizm, a jego niedobór zaburza rozwój fizyczny i umysłowy zarówno człowieka dorosłego jak i dziecka. Niedobór u płodu może spowodować nieodwracalne zaburzenia rozwoju umysłowego, co może doprowadzić do rozwoju kretynizmu.

Kolejnym składnikiem, którego zapotrzebowanie wzrasta o 50% w czasie ciąży jest żelazo. Ciąża powoduje zwiększenie objętości krwi matki oraz potrzeb płodu i łożyska, dlatego niedobory i niedokrwistość może zdarzać się szczególnie często.

zobacz również:

  1. Koszulka nocna do karmienia

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.