Cytrusy królują na stanowiskach z owocami i warzywami w tym trudnym okresie dla organizmu jakim jest zima. Są one kopalnią witamin, których często nam brak, betakarotenu oraz błonnika. Dzisiaj – rzut oka na te owoce i na ich zbawienny wpływ dla organizmu.
Zacznijmy może od samego pojęcia cytrusy i tego, co do nich zaliczamy. Pod tą nazwą kryją się owoce cytrusowe, ze względu na łączące je cechy wspólne, powszechnie wrzucane są do jednego pojęciowego „worka”. O jakich owocach jest tu mowa? O mandarynce, pomarańczy, cytrynie, grejpfrucie, pomelo, limonce i kumkwacie.
Cytryna – zawiera stosunkowo dużą ilość witaminy C oraz polifenoli, które przeciwdziałają chorobom układu krążenia.
Limonka – zawiera więcej witaminy C niż cytryna, w jej składzie znajdują się też witaminy A i B oraz bioflawonoidy wykazujące działanie przeciwzapalne i oczyszczające.
Pomarańcza – oprócz witaminy C – wysoka zawartość witamin z grupy B, korzystnych dla skóry i nerwów i beta karotenu o właściwościach odmładzających.
Grejpfrut – grejpfruty czerwone zawierają najwięcej witaminy C i przeciwutleniaczy chroniącymi przed nowotworami, ma silne właściwości antybakteryjne (przy czym należy uważać ze spożyciem grejpfruta, jeżeli bierzemy leki!).
Mandarynka – wysoka zawartość witaminy A, która pozytywnie oddziałuje na wzrok oraz witaminy C, wpływającej na odporność.
Pomelo – dzięki dużej zawartości potasu pozytywnie wpływa na serce, a dzięki antyoksydantom ma właściwości odmładzające.
Kumkwat – to jedyny cytrus, którego możemy jeść ze skórką! Nazywany także „złotą pomarańczą” kumkwat obniża poziom cholesterolu we krwi oraz działa stymulująco na układ odpornościowy.
Jeśli skupimy się na właściwościach owych owoców, dojdziemy do wniosku, że są one kopalnią witamin i błonnika. Za tym wszystkim idą zatem doskonałe właściwości dla wszystkich, którzy pragną zrzucić parę kilo. Dzięki temu, że cytrusy dostępne są przez cały rok i biorąc pod uwagę fakt, że zimą często brakuje nam świeżych owoców i warzyw, jest to świetne rozwiązanie na krótką dietę oczyszczającą. Owoce te dzięki dużej zawartości błonnika pomagają usunąć toksyny z organizmu, zapobiegają zaparciom i szybko sycą, co jest dobrą wiadomością dla łakomczuchów. Zawierają także dużo wody (aż 95% ich zawartości!), dzięki której również czujemy się pełniejsi, a także są zasadotwórcze, co reguluje naszą często zakwaszoną gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.
Dieta ta nie powinna trwać długo, ponieważ może być wyczerpująca i na dłuższą metę nie zapewni wszystkich składników potrzebnych organizmowi – zaleca się wręcz, aby trwała ona tylko jeden dzień, w którym to oczyścimy nasz organizm z toksyn.
- Przed dniem przeprowadzenia diety warto zjeść na kolację mięso obficie skropione sokiem z cytryny – ma to pobudzić hormony odpowiedzialne za spalanie kalorii.
- W dniu diety należy spożywać wyłącznie owoce cytrusowe i sałaty, pić soki z nich przyrządzone, a dodatkowo należy spożywać dużo wody by nie doprowadzić organizmu do odwodnienia. Nie należy spożywać produktów mlecznych ani używać cukru. Można używać niewielkich ilości orzechów, siemienia lnianego lub oleju (np. jako dressing sałatce owocowej), aby witaminy przyswoiły się.
- Po zakończeniu diety warto wprowadzić cytrusy w swój regularny jadłospis.
Przykładowe pomysły na dania w jednodniowej diecie oczyszczającej:
Koktajl pomarańczowo-szpinakowy
- 1 obrana pomarańcza
- 1 szklanka szpinaku
- 1 łyżka siemienia lnianego
Składniki zmiksować. Podawać schłodzone.
Sałatka pomarańczowo-grejpfrutowa
- 1 obrana pomarańcza
- 1 obrany grejpfrut
- 1 łyżka oleju kokosowego
Pomarańczę i grejpfruta pokroić na kostki, całość wymieszać z olejem kokosowym.
Oczyszczający napój z cytryny i limonki
- 1 obrana cytryna
- 3 obrane limonki
- woda
- opcjonalnie pokrojona mięta
Cytrynę i limonkę pokroić, wrzucić do dzbanka z wodą (+miętą) i dokładnie wymieszać.
Zobacz również:
Dieta tygodniowa – efekty stosowania i jadłospis
Catering dietetyczny – zdrowe i zbilansowane posiłki każdego dnia