Wyobrażamy sobie święta bez karpia, pierogów, pieczonych mięs, ogromnej ilości słodyczy i tuczących napojów? Raczej nie… Dlatego po świątecznym przejedzeniu warto oczyścić organizm i pomóc mu w regeneracji. Jednak jeżeli myślisz, że proponujemy Ci super dietę w amerykańskim stylu, gdzie nie jesz nic przez kilka dni tylko pijesz “pyszne” koktajle, to jesteś w błędzie. Nasz organizm sam świetnie radzi sobie z oczyszczeniem, my możemy mu tylko nieco w tym pomóc. Jak? Przekonaj się!
-
Błonnik oczyszczający
Błonnik oczyszczający jest to bardzo skuteczna, miesięczna kuracja, która doskonale oczyści nasz organizm. Składa się z nieprzetworzonych łusek babki płesznik i nasion babki jajowatej w proporcji 80:20. Błonnik przyspiesza przemianę materii, oczyszcza jelita, usuwa toksyny z organizmu i reguluje poziom cukru we krwi. Babka płesznik zawiera substancje, które pęcznieją w jelitach, dzięki czemu wspomagają przemianę materii. Jest szczególnie polecana osobom z problemami jelitowymi, ponieważ doskonale radzi sobie z zaparciami i pomaga w trawieniu. Babka płesznik zawarta w błonniku ma również za zadanie wchłaniać szkodliwe substancje, jakie dostają się do organizmu wraz z jedzeniem. Babka jajowata natomiast, to zioło zawierające ogromne ilości śluzu. Pęcznieje w żołądku, dzięki czemu usuwa uczucie dyskomfortu związane z dolegliwościami jelitowymi.
2. Karczoch
Jest warzywem o bardzo wysokiej zawartości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zawiera również wiele witamin jak C, K i witaminy z grupy B oraz minerałów: potas, wapń, żelazo, mangan, fosfor i miedź. Za bardzo ważny składnik karczocha uważa się prebiotyk, inulinę, który nazwany jest rozpuszczalnym błonnikiem i to właśnie dzięki temu składnikowi obniżamy poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz regulujemy rytm wypróżnień.
3. Jogurt
Nie powinniśmy zapomnieć o jogurcie. Mowa oczywiści o jogurcie naturalnym, który z powodzeniem może być stosowany w profilaktyce zaprać. Posiada właściwości poprawiające trawienie i zawiera dobre bakterie, dzięki którym odporność naszego organizmu wzrośnie.
4. Ostropest
Ostropest naprawia i regeneruje komórki wątroby. Reguluje pracę tego narządu, w przypadku wystąpienia problemów z alkoholem, nieprawidłowej diety, nadużywania leków, chemioterapii czy długotrwałej kuracji antybiotykowej. Pomocny w chorobach wątroby, takich jak wirusowe zapalenie wątroby typu C, kamica czy stłuszczenie. Ostropest chroni komórki wątroby przed działaniem wolnych rodników. Ma silniejsze działanie od witaminy C i E.
5. Pomarańcze
Pomarańcze są niezwykle cennym składnikiem w diecie, jeżeli chcemy oczyścić organizm. Dlaczego? Pomarańcze zawierają witaminy: A, B1, B2, C, P oraz minerały: wapń, potas i fosfor. Świeżo zrobiony sok z pomarańczy pomaga pozbyć się zaparć a także jest doskonałym środkiem na uregulowanie procesu trawienia. Łupiny z pomarańczy, a dokładniej ich wewnętrzna, biała część jest bogatym źródłem pektyn, które mają za zadanie regulować florę bakteryjną jelit.
6. Młody jęczmień
Czym jest młody jęczmień? To nic innego jak proszek ze zmielonych liści jęczmienia. Jest bardzo bogaty w witaminy, minerały i aminokwasy. Dostarcza człowiekowi wszystkich potrzebnych w ciągu dnia składników odżywczych (spełniając tą funkcję, nie ma sobie równych). Napój ten oczyszcza wątrobę i jelita, oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega ich przedostaniu się do organizmu. Młody jęczmień dostarcza nam odpowiedniej ilości żelaza, dzięki czemu zapobiega anemii. Nazwany jest cudownym “uzdrowicielem” ze względu na wysoką zawartość chlorofilu, a im więcej chlorofilu spożywamy, tym tym lepsze jest zdrowie naszego organizmu i stan flory jelitowej.
7. Brokuły, brukselka, kapusta, kalafior
Wszystkie te warzywa bogate są w błonnik i substancje mineralne: magnez i potas oraz witaminy B, C i K. Są bogate w polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze, wykazujące dobroczynne działanie na organizm człowieka. Polifenole neutralizują wolne rodniki, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm poprzez niszczenie struktury ludzkiego DNA, co w dalszej kolejności prowadzi do mutacji. Właśnie z tego powodu polifenole są tak ważne dla naszego organizmu, a ich najbogatszym źródłem jest czystek.
8. Chlorella
Chlorella jest algą słodkowodną, która posiada silne działanie oczyszczające dla naszego organizmu. Posiada unikatową budowę i to właśnie dzięki niej możliwe jest tak skuteczne usuwanie toksyn z organizmu. Ponadto alga ta dostarcza nam niezbędnych witamin i aminokwasów. Ale chlorella nie tylko oczyszcza organizm, usuwa uszkodzenia skóry, powstałe w wyniku szkodliwego promieniowania UV, zawiera prowitaminę A – poprawiającą wzrok i przeciwdziałającą rakowi płuc. Podsumowując: chlorella oczyszcza organizm z toksyn, alkoholu, metali ciężkich i chmikaliów.
9. Soczewica
Główną zaletą jest to, iż zawiera dużo białka, niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Jest bardzo dobrym źródłem białka, a ponadto ma niezwykle niski indeks glikemiczny, dzięki czemu poprawia trawienie. Soczewica zawiera cynk, który wspomaga układ odpornościowy oraz uczestniczy w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów. Warto wspomnieć, że roślina ta zawiera fityniany, które zapobiegają powstawaniu nowotworów i regulują poziom cholesterolu we krwi.
10. Słodkie ziemniaki (bataty)
Bataty, jak powszechnie wiadomo zawierają ogromne ilości witamin z grupy B, które są niezbędne do trawienia tłuszczów i białek. Są niezwykle ważne dla naszego układu pokarmowego, a dzięki słodkim ziemniakom, dostarczymy potrzebne składniki odżywcze dla organizmu w bardzo smacznej formie.
Vivio to miejsce, w którym znajdziesz zdrową żywność oraz informacje na temat prowadzenia zdrowego i aktywnego trybu życia.