Ocet owocowy

9 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Zrób sama ocet owocowy -to proste, ale bardzo dobry dodatek do sałatek

– obierzyny, odpadki z jabłek (również gniazda nasienne)
– na litr wody 3 dag cukru lub miodu

Owoce opłukać, obrać, odłożyć obierzyny i łuski wraz z przylegającymi gniazdami nasiennymi, wszystko włożyć do słoja, zalać ciepła wodą, dodając tyle, aby zrównała się z powierzchnią obierzyn. Dodać cukier. Słój przykryć pokłutym widelcem papierem lub gaza i pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy ocet ostatecznie sfermentuje, zlać go, przecedzić przez szmatkę i ostatecznie zlać do butelek, zakorkować i przechowywać w ciemnym miejscu.



FORUM - bieżące dyskusje

Ubrania hand made
Ja się uczę robienia na drutach, żeby mieć własnoręcznie wydziergane sweterki...
Fryzura na półmetek/połowinki
Taka jak na wesele, bo impreza przecież podobna;)
Nauka niemieckiego
Fajnie byłoby uczyć się z native speakerem albo kimś, kto był parę lat w Niemczech...
Jęczmień znacznych rozmiarów
Warto często przemywać oczy np. naparem z rumianku...