Ocet balsamiczny

5 listopada 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czy wiesz do czego stosuje się ocet balsamiczny (balsamico)? Ocet ten pochodzi z włoskiego regionu Modena i powstaje z moszczu winogronowego, który zostaje poddany procesowi fermentacji. Jego barwa jest zwykle ciemnobrązowa, konsystencja dość gęsta, smak słodkawy. Niezastąpiony do dań z kuchni włoskiej i coraz częściej polskie gospodynie mają go u siebie w szafce. Możemy nim doprawiać wszelkie sałatki, dressingi, dipy, sosy, zupy a także sałatki owocowe – szczególnie  smakuje połączenie go z truskawkami. Można go też używać zamiast soku cytrynowego do zakwaszania zup i potraw np. barszczyku czerwonego. Idealnie pasuje do wołowiny, dań z drobiu oraz sera mozzarella. Octu balsamico należy używać ostrożnie w nie za dużych ilościach i najlepiej dodawać pod koniec przygotowywania potrawy.

Sprawdź prawie 900 przepisów na sałatki TUTAJ



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Podłoga w łazience
Jeśli chcemy mieć łazienkę utrzymaną w stylu naturalnym, wybieramy podłogę drewnianą. Deski podłogowe...
Wywoływanie zdjęć
Ja wywołuje zdjęcia w Rossmannie , a później lądują w albumie albo...
Masaż ultradźwiękowy
Masażer ultradźwiękowy może być skutecznym narzędziem w walce z różnymi problemami skórnymi, takimi...
Wąskie biodra a styl ubierania się…
Zamaskowanie wąskich bioder za pomocą spodni wcale nie jest trudne! Wystarczy wybrać szerokie jeansy...