Ocet balsamiczny – gdzie stosować? Przepisy i porady

10 kwietnia 2014, dodał: Paulina Chomczyk
Artykuł zewnętrzny

we_dwoje_1_12841

Ostatnimi czasy wiele osób dbających o swoją sylwetkę,  swoje zdrowie zaczyna używać w swojej kuchni octu balsamicznego. Ten najlepszy ocet powstaje z wyselekcjonowanych winogron, a jego znakiem rozpoznawczym jest przede wszystkim bardzo ciemna barwa i słodko – kwaśny smak.

Ocet-balsamiczny-do-deseru-Vom-Fass

 

Tradycyjny ocet balsamiczny ma wszechstronne zastosowanie w kuchni.  Może być dodatkiem do sałatek, ryb, sosów, warzyw, a także deserów czy owoców.

Warto zaznaczyć, że octu balsamicznego dodajemy tylko kilka kropel do naszych potraw. To wystarczy, żeby nadać niesamowitego smaku i żeby danie sprzyjało naszemu zdrowiu.

A jeżeli o zdrowiu mowa, to w czym pomaga ocet balsamiczny?

Udowodniono, że ocet dodany do makaronu przemienia metabolizm cukrów przez co tłumi nasz apetyt i przyspiesza przemianę materii naszego organizmu.

Ocet balsamiczny polecany jest osobom dbającym o swoją figurę ponieważ zawiera niewiele kalorii, tak samo jak inne octy. Jest on również cennym źródłem witamin i składników mineralnych, zawiera duże ilości fosforu, magnezu. Ocet ma zbawienny wpływ na naszą skóry, paznokcie, a także na nasze włosy, redukując ich wypadanie.

Warto wspomnieć o pozytywnym działaniu octu na nasze naczynia krwionośne. Ten znakomity płyn usprawnia czynności serca, reguluje ciśnienie krwi, a także obniża poziom złego cholesterolu.

Nie pozostaje nam nic innego, jak spróbować zbawiennego wpływu octu balsamicznego na nasz organizm.

Kilka ciekawych przepisów z octem balsamicznym: 

72-wołowina-z-chipsami

PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE BALSAMICZNYM – autor: Anays

kurczak z fasolką

Składniki:

2 połówki piersi kurczaka

sól i pieprz

1 czerwona papryka

2 łyżki oliwy z oliwek lub z pestek winogron

24 cienkie zielone fasolki szparagowe

na sos:

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 mała cebulka szalotka

1 łyżka syropu klonowego

1/4 szklanki octu balsamicznego

1/4 filiżanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Za pomocą ostrego noża przekroić każdą pierś z kurczaka na pół, aby otrzymać cztery cienkie płaty mięsa. Niezbyt mocno rozbić je tłuczkiem, żeby były podobnej grubości.  Posypać z obu stron solą i pieprzem.

Pokroić paprykę w długie cienkie paski, fasolkę pozostawić w całości, poobcinać tylko końce. Obsmażyć warzywa na patelni na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Po przestudzeniu  układać równe części pasków papryki i fasolki  na środku każdego płata mięsa. Przeciwległe końcach płata zawinąć tak, by warzywa były w środku. Każdą tak utworzoną rolkę spiąć wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków.

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek na średnim ogniu i ułożyć ruloniki kurczaka. Obsmażać aż mięso się zrumieni ze wszystkich stron, po czym wstawić do gorącego piekarnika na około 20 minut.

W tym czasie trzeba przygotować sos. Rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek w małym rondlu na średnim ogniu. Dodać posiekaną drobno szalotkę i smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać do niej syrop klonowy, ocet balsamiczny i bulion i doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż zredukuje się o połowę i uzyska konsystencję syropu.

Przed podaniem wziąć każdą rolkę kurczaka  w kleszcze i wyjąć ostrożnie wykałaczki. Polać każdą rolkę łyżką sosu i natychmiast podawać.

 

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MOZZARELLĄ W SOSIE BALSAMICZNYM – autor: Magda111

file1347520851

  • składniki na 4 porcje

4 pomidory

4 ogórki

ser mozzarella

cebula

kilka liści sałaty lodowej

kilka oliwek  zielonych

ocet balsamiczny

sól i pieprz

  • przepis
Pomidory , ogórki i cebulę kroimy w kostkę , dodajemy porwaną sałatę lodową , oliwki i pokrojony w kostkę ser mozzarella. Mieszamy doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną octu balsamicznego .

PRZEPIS NA WOŁOWINĘ W OCCIE BALSAMICZNYM Z DOMOWYMI CHIPSAMI

72 wołowina z chipsami

Ocet balsamiczny należy do tej kategorii sosów, które niespodziewanie dobrze smakują z wieloma całkowicie różnymi produktami. Jednak jego zrównoważony, przyjemny, słodko-kwaśny smak szczególnie wspaniale komponuje się z gotowanymi i surowymi warzywami oraz czerwonym mięsem. Oto szybki przepis na chrupką, aromatyczną wołowinę z domowymi chipsami – propozycja robiąca wrażenie – doskonała na obiad i na kolację.

Składniki dla 4 osób:

*400 g polędwicy wołowej, *100 g grzybów ( świeżych lub mrożonych), *60  ml octu balsamicznego z Modeny Ponti, *oliwa z oliwek extra vergine Olitalia, *2 ziemniaki, *1 ząbek czosnku, *sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotuj domowe chipsy: ziemniaki pokrój na cienkie plastry (np. tarką 1 mm) dopraw solą i pieprzem i upiecz w mikrofali na stojaczku (4-5 min). Możesz też upiec je w piekarniku: spryskaj je delikatnie oliwą i piecz w lekko uchylonym piekarniku 180oC  (7-10 min i potem przewróć na drugą stronę). Wołowinę pokrój na plastry i smaż krótko na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Na końcu skrop mięso octem balsamicznym Ponti.  Dopraw je solą i pieprzem. Osobno na oliwie z oliwek zeszklij czosnek i dodaj pokrojone grzyby. Przesmaż wszystko. Na talerzu ułóż grzyby, plastry wołowiny i udekoruj całość chipsami i octem balsamicznym.

Możesz podawać z sałatką caprese. Więcej inspirujących przepisów rodem ze słonecznej Italii znajdziesz na www.indexfood.pl Smacznego!