Ocet balsamiczny – gdzie stosować? Przepisy i porady
Ostatnimi czasy wiele osób dbających o swoją sylwetkę, swoje zdrowie zaczyna używać w swojej kuchni octu balsamicznego. Ten najlepszy ocet powstaje z wyselekcjonowanych winogron, a jego znakiem rozpoznawczym jest przede wszystkim bardzo ciemna barwa i słodko – kwaśny smak.
Tradycyjny ocet balsamiczny ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Może być dodatkiem do sałatek, ryb, sosów, warzyw, a także deserów czy owoców.
Warto zaznaczyć, że octu balsamicznego dodajemy tylko kilka kropel do naszych potraw. To wystarczy, żeby nadać niesamowitego smaku i żeby danie sprzyjało naszemu zdrowiu.
A jeżeli o zdrowiu mowa, to w czym pomaga ocet balsamiczny?
Udowodniono, że ocet dodany do makaronu przemienia metabolizm cukrów przez co tłumi nasz apetyt i przyspiesza przemianę materii naszego organizmu.
Ocet balsamiczny polecany jest osobom dbającym o swoją figurę ponieważ zawiera niewiele kalorii, tak samo jak inne octy. Jest on również cennym źródłem witamin i składników mineralnych, zawiera duże ilości fosforu, magnezu. Ocet ma zbawienny wpływ na naszą skóry, paznokcie, a także na nasze włosy, redukując ich wypadanie.
Warto wspomnieć o pozytywnym działaniu octu na nasze naczynia krwionośne. Ten znakomity płyn usprawnia czynności serca, reguluje ciśnienie krwi, a także obniża poziom złego cholesterolu.
Nie pozostaje nam nic innego, jak spróbować zbawiennego wpływu octu balsamicznego na nasz organizm.
Kilka ciekawych przepisów z octem balsamicznym:
PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE BALSAMICZNYM – autor: Anays
Składniki:
2 połówki piersi kurczaka
sól i pieprz
1 czerwona papryka
2 łyżki oliwy z oliwek lub z pestek winogron
24 cienkie zielone fasolki szparagowe
na sos:
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 mała cebulka szalotka
1 łyżka syropu klonowego
1/4 szklanki octu balsamicznego
1/4 filiżanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Za pomocą ostrego noża przekroić każdą pierś z kurczaka na pół, aby otrzymać cztery cienkie płaty mięsa. Niezbyt mocno rozbić je tłuczkiem, żeby były podobnej grubości. Posypać z obu stron solą i pieprzem.
Pokroić paprykę w długie cienkie paski, fasolkę pozostawić w całości, poobcinać tylko końce. Obsmażyć warzywa na patelni na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Po przestudzeniu układać równe części pasków papryki i fasolki na środku każdego płata mięsa. Przeciwległe końcach płata zawinąć tak, by warzywa były w środku. Każdą tak utworzoną rolkę spiąć wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek na średnim ogniu i ułożyć ruloniki kurczaka. Obsmażać aż mięso się zrumieni ze wszystkich stron, po czym wstawić do gorącego piekarnika na około 20 minut.
W tym czasie trzeba przygotować sos. Rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek w małym rondlu na średnim ogniu. Dodać posiekaną drobno szalotkę i smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać do niej syrop klonowy, ocet balsamiczny i bulion i doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż zredukuje się o połowę i uzyska konsystencję syropu.
Przed podaniem wziąć każdą rolkę kurczaka w kleszcze i wyjąć ostrożnie wykałaczki. Polać każdą rolkę łyżką sosu i natychmiast podawać.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MOZZARELLĄ W SOSIE BALSAMICZNYM – autor: Magda111
- składniki na 4 porcje
4 pomidory
4 ogórki
ser mozzarella
cebula
kilka liści sałaty lodowej
kilka oliwek zielonych
ocet balsamiczny
sól i pieprz
- przepis
PRZEPIS NA WOŁOWINĘ W OCCIE BALSAMICZNYM Z DOMOWYMI CHIPSAMI
Ocet balsamiczny należy do tej kategorii sosów, które niespodziewanie dobrze smakują z wieloma całkowicie różnymi produktami. Jednak jego zrównoważony, przyjemny, słodko-kwaśny smak szczególnie wspaniale komponuje się z gotowanymi i surowymi warzywami oraz czerwonym mięsem. Oto szybki przepis na chrupką, aromatyczną wołowinę z domowymi chipsami – propozycja robiąca wrażenie – doskonała na obiad i na kolację.
Składniki dla 4 osób:
*400 g polędwicy wołowej, *100 g grzybów ( świeżych lub mrożonych), *60 ml octu balsamicznego z Modeny Ponti, *oliwa z oliwek extra vergine Olitalia, *2 ziemniaki, *1 ząbek czosnku, *sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotuj domowe chipsy: ziemniaki pokrój na cienkie plastry (np. tarką 1 mm) dopraw solą i pieprzem i upiecz w mikrofali na stojaczku (4-5 min). Możesz też upiec je w piekarniku: spryskaj je delikatnie oliwą i piecz w lekko uchylonym piekarniku 180oC (7-10 min i potem przewróć na drugą stronę). Wołowinę pokrój na plastry i smaż krótko na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Na końcu skrop mięso octem balsamicznym Ponti. Dopraw je solą i pieprzem. Osobno na oliwie z oliwek zeszklij czosnek i dodaj pokrojone grzyby. Przesmaż wszystko. Na talerzu ułóż grzyby, plastry wołowiny i udekoruj całość chipsami i octem balsamicznym.
Możesz podawać z sałatką caprese. Więcej inspirujących przepisów rodem ze słonecznej Italii znajdziesz na www.indexfood.pl Smacznego!