Ocet balsamiczny – gdzie stosować? Przepisy i porady

10 kwietnia 2014, dodał: Paulina Chomczyk
Artykuł zewnętrzny

we_dwoje_1_12841

Ostatnimi czasy wiele osób dbających o swoją sylwetkę,  swoje zdrowie zaczyna używać w swojej kuchni octu balsamicznego. Ten najlepszy ocet powstaje z wyselekcjonowanych winogron, a jego znakiem rozpoznawczym jest przede wszystkim bardzo ciemna barwa i słodko – kwaśny smak.

Ocet-balsamiczny-do-deseru-Vom-Fass

 

Tradycyjny ocet balsamiczny ma wszechstronne zastosowanie w kuchni.  Może być dodatkiem do sałatek, ryb, sosów, warzyw, a także deserów czy owoców.

Warto zaznaczyć, że octu balsamicznego dodajemy tylko kilka kropel do naszych potraw. To wystarczy, żeby nadać niesamowitego smaku i żeby danie sprzyjało naszemu zdrowiu.

A jeżeli o zdrowiu mowa, to w czym pomaga ocet balsamiczny?

Udowodniono, że ocet dodany do makaronu przemienia metabolizm cukrów przez co tłumi nasz apetyt i przyspiesza przemianę materii naszego organizmu.

Ocet balsamiczny polecany jest osobom dbającym o swoją figurę ponieważ zawiera niewiele kalorii, tak samo jak inne octy. Jest on również cennym źródłem witamin i składników mineralnych, zawiera duże ilości fosforu, magnezu. Ocet ma zbawienny wpływ na naszą skóry, paznokcie, a także na nasze włosy, redukując ich wypadanie.

Warto wspomnieć o pozytywnym działaniu octu na nasze naczynia krwionośne. Ten znakomity płyn usprawnia czynności serca, reguluje ciśnienie krwi, a także obniża poziom złego cholesterolu.

Nie pozostaje nam nic innego, jak spróbować zbawiennego wpływu octu balsamicznego na nasz organizm.

Kilka ciekawych przepisów z octem balsamicznym: 

72-wołowina-z-chipsami

PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE BALSAMICZNYM – autor: Anays

kurczak z fasolką

Składniki:

2 połówki piersi kurczaka

sól i pieprz

1 czerwona papryka

2 łyżki oliwy z oliwek lub z pestek winogron

24 cienkie zielone fasolki szparagowe

na sos:

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 mała cebulka szalotka

1 łyżka syropu klonowego

1/4 szklanki octu balsamicznego

1/4 filiżanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Za pomocą ostrego noża przekroić każdą pierś z kurczaka na pół, aby otrzymać cztery cienkie płaty mięsa. Niezbyt mocno rozbić je tłuczkiem, żeby były podobnej grubości.  Posypać z obu stron solą i pieprzem.

Pokroić paprykę w długie cienkie paski, fasolkę pozostawić w całości, poobcinać tylko końce. Obsmażyć warzywa na patelni na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Po przestudzeniu  układać równe części pasków papryki i fasolki  na środku każdego płata mięsa. Przeciwległe końcach płata zawinąć tak, by warzywa były w środku. Każdą tak utworzoną rolkę spiąć wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków.

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek na średnim ogniu i ułożyć ruloniki kurczaka. Obsmażać aż mięso się zrumieni ze wszystkich stron, po czym wstawić do gorącego piekarnika na około 20 minut.

W tym czasie trzeba przygotować sos. Rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek w małym rondlu na średnim ogniu. Dodać posiekaną drobno szalotkę i smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać do niej syrop klonowy, ocet balsamiczny i bulion i doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż zredukuje się o połowę i uzyska konsystencję syropu.

Przed podaniem wziąć każdą rolkę kurczaka  w kleszcze i wyjąć ostrożnie wykałaczki. Polać każdą rolkę łyżką sosu i natychmiast podawać.

 

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MOZZARELLĄ W SOSIE BALSAMICZNYM – autor: Magda111

file1347520851

  • składniki na 4 porcje

4 pomidory

4 ogórki

ser mozzarella

cebula

kilka liści sałaty lodowej

kilka oliwek  zielonych

ocet balsamiczny

sól i pieprz

  • przepis
Pomidory , ogórki i cebulę kroimy w kostkę , dodajemy porwaną sałatę lodową , oliwki i pokrojony w kostkę ser mozzarella. Mieszamy doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną octu balsamicznego .

PRZEPIS NA WOŁOWINĘ W OCCIE BALSAMICZNYM Z DOMOWYMI CHIPSAMI

72 wołowina z chipsami

Ocet balsamiczny należy do tej kategorii sosów, które niespodziewanie dobrze smakują z wieloma całkowicie różnymi produktami. Jednak jego zrównoważony, przyjemny, słodko-kwaśny smak szczególnie wspaniale komponuje się z gotowanymi i surowymi warzywami oraz czerwonym mięsem. Oto szybki przepis na chrupką, aromatyczną wołowinę z domowymi chipsami – propozycja robiąca wrażenie – doskonała na obiad i na kolację.

Składniki dla 4 osób:

*400 g polędwicy wołowej, *100 g grzybów ( świeżych lub mrożonych), *60  ml octu balsamicznego z Modeny Ponti, *oliwa z oliwek extra vergine Olitalia, *2 ziemniaki, *1 ząbek czosnku, *sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotuj domowe chipsy: ziemniaki pokrój na cienkie plastry (np. tarką 1 mm) dopraw solą i pieprzem i upiecz w mikrofali na stojaczku (4-5 min). Możesz też upiec je w piekarniku: spryskaj je delikatnie oliwą i piecz w lekko uchylonym piekarniku 180oC  (7-10 min i potem przewróć na drugą stronę). Wołowinę pokrój na plastry i smaż krótko na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Na końcu skrop mięso octem balsamicznym Ponti.  Dopraw je solą i pieprzem. Osobno na oliwie z oliwek zeszklij czosnek i dodaj pokrojone grzyby. Przesmaż wszystko. Na talerzu ułóż grzyby, plastry wołowiny i udekoruj całość chipsami i octem balsamicznym.

Możesz podawać z sałatką caprese. Więcej inspirujących przepisów rodem ze słonecznej Italii znajdziesz na www.indexfood.pl Smacznego!




FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...