Obiad w diecie Hashimoto – co jeść, by wspierać tarczycę i dobre samopoczucie

Avatar photo
9 października 2025,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Przez ostatnie lata coraz więcej mówi się o pozytywnym wpływie diety na przebieg oraz skuteczność terapii w niedoczynności tarczycy. Według aktualnej wiedzy dieta osób z niedoczynnością tarczycy powinna być przede wszystkim urozmaicona i zdrowa. Każdy powinien dostosować ją indywidualnie do siebie oraz do dotychczasowych nawyków żywieniowych.

Jadłospis w diecie osób z chorobą Hashimoto powinien uwzględniać zwiększenie spożycia białka, a zmniejszenie – węglowodanów. Ważny jest też wysoki udział tłuszczów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Osoby chore na Hashimoto powinny także zadbać o odpowiednią ilość jodu, cynku, selenu, żelaza, witaminy B12, witaminy D, przeciwutleniaczy i probiotyków.

Makaron pełnoziarnisty z grillowanymi warzywami

Składniki:
– 60 g makaronu pełnoziarnistego (masa przed ugotowaniem)
– 1 mała cukinia, pokrojona
– ¼ żółtej papryki
– 5 pomidorów koktajlowych
– ½ ząbku czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– ½ łyżeczki oleju lnianego
– 1 łyżka nasion słonecznika
– kilka listków świeżej bazylii
– sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę pokroić w większą kostkę, czosnek rozdrobnić. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę, przesmażyć paprykę z czosnkiem, po chwili dodać całe pomidorki i smażyć razem. Dodać przyprawy i po chwili zdjąć z patelni. Makaron podawać z warzywami, przed podaniem skropić olejem lnianym, posypać słonecznikiem i listkami bazylii.

Makaron pełnoziarnisty z grillowanymi warzywami

Pieczony łosoś z sałatką z kaszy bulgur

Składniki:
– 100 g świeżego łososia
– 35 g kaszy bulgur
– ½ łyżki oliwy z oliwek
– 4 pomidory koktajlowe
– ¼ ząbku czosnku
– ¼ cebuli
– ⅓ papryki czerwonej
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– kilka kropel soku z cytryny
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Łososia posypać solą i pieprzem, owinąć folią aluminiową i piec w 200 st. C przez 15-20 min. W tym czasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Paprykę, cebulę, czosnek drobno posiekać i przesmażyć z dodatkiem soli i pieprzu na patelni na oliwie. Usmażone warzywa wymieszać z kaszą, posypać posiekaną natką i pomidorkami. Łososia skropić po upieczeniu sokiem z cytryny i podawać z kaszą.

Pieczony łosoś z sałatką z kaszy bulgur

Udka curry z ryżem i warzywami

Składniki:
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 5 cm kawałek świeżego imbiru
– 2 żółte papryki
– 1 papryczka chili
– ½ pęczka świeżej kolendry
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 łyżeczki curry w proszku
– 4 udka z kurczaka (po 150 g)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 160 g suchego ryżu (brązowego)
– szczypta soli, pieprz

Przygotowanie:
Obierać cebulę, czosnek i imbir. Z papryk usunąć gniazda nasiennie. Zmiksować na pastę 1 cebulę, 1 paprykę, czosnek, imbir, papryczkę chili, kolendrę, miód i przyprawy. W dużym garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć z każdej strony udka, do zarumienienia. Mięso przełożyć na talerz, a do garnka wrzucić pokrojoną w kostkę pozostałą cebulę i paprykę. Na patelnię dodać przygotowaną pastę z warzyw i smażyć ok. 5 min. Wlać 2 szklanki wody. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dodać obsmażonego kurczaka, przykryć pokrywką i gotować ok. 45 min., na wolnym ogniu.
W międzyczasie ugotować ryż.

Udka curry z ryżem i warzywami

Bakłażan faszerowany z sosem pomidorowym

Składniki:
– 2 bakłażany
– 3 ząbki czosnku
– 1 papryka czerwona
– 1 cebula czerwona
– 1 pęczek kopru
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki kminu rzymskiego
– 40 g suchego ryżu brązowego
– 50 g suchej zielonej soczewicy
– 50 g rodzynek

Sos pomidorowy:
– 400 g passaty pomidorowej
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku zagotować wodę. Włożyć bakłażany i gotować je ok. 6-8 min., do miękkości. Wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Z bakłażanów wydrążyć miąższ, tak, żeby zmieściło się nadzienie. Miąższ z bakłażanów pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać kminek i smażyć razem jeszcze chwilę.
Do miski z miąższem bakłażana dodać ryż, soczewicę, pokrojoną paprykę, przesmażoną cebulę z czosnkiem, rodzynki i połowę posiekanego koperku. Powstałym farszem wypełnić wydrążone bakłażany. Skropić 1 łyżką oliwy z oliwek. Wstawić do piekarnika na 25 min. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: czosnek obierać i drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie. Dodać passatę i gotować razem 5-10 min. Gotowe bakłażany polać sosem i posypać pozostałym koperkiem.

Bakłażan faszerowany z sosem pomidorowym

Pieczone awokado

Składniki:
– 4 dojrzałe awokado
– 8 małych, świeżych jaj wiejskich
– 1 łyżka roztopionego ghee lub oliwy z oliwek
– szczypta harissy lub ulubionej przyprawy
– sól morska do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Awokado przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. Używając łyżki stołowej, zgarnąć od 1 do 2 łyżek miąższu awokado z każdej połówki, aby utworzyć 8 filiżanek, z których każda zmieści jedno z jaj. Wbić jajko do każdego awokado. Skropić roztopionym ghee i posypać solą morską i przyprawami. Ułożyć miseczki z awokado na małej blaszce do pieczenia. Piec przez 10 do 12 min., aż białka będą wyglądać na ścięte. Natychmiast podawać.

Pieczone awokado

Wątróbka duszona z jabłkiem

Składniki:
– 400 g wątróbki drobiowej
– 1 duże jabłko ze skórką, pokrojone na ósemki
– 1 duża cebula czerwona
– ¾ szklanki mleka
– 2 łyżki oliwy lub masła
– 1 łyżeczka majeranku
– sól, pieprz
– ½ szklanki bulionu (ewentualnie wody)

wątróbka z czerwoną cebulą

Przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić z błon, opłukać, zalać mlekiem i odstawić na min. 30 min. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wątróbkę, po wyjęciu z mleka osuszyć ręcznikiem papierowym, wrzucić na gorący tłuszcz i smażyć z każdej strony ok. 5 min. Podsmażoną wątróbkę zdjąć z patelni na nagrzany talerz, a na patelnię wrzucić cebulę, smażyć ok. 5 min. mieszając od czasu do czasu. Kiedy cebula jest już delikatnie szklista, przełożyć wątróbkę z talerza ponownie na patelnię, podlać bulionem, doprawić majerankiem, solą oraz pieprzem i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dodać pokrojone jabłka i dusić jeszcze kilka min.

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.