Obchodzimy Światowy Dzień Mleka – już 25 maja

20 maja 2013, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Chcesz mieć zdrowe kości i piękny uśmiech?

Włącz do swojej diety nabiał. Okazuje się, że już 2 szklanki mleka lub 30 g sera żółtego wystarczą, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowane organizmu na wapń. W związku ze zbliżającym się Światowym Dniem Mleka – 25 maja, przypominamy o bogactwie wartości odżywczych mleka i jego przetworów. Tym, którzy nie mogą lub nie lubią, z różnych powodów, go spożywać, podpowiadamy, jakimi produktami mogą je zastąpić.

Bogate źródło białka i wapnia

Mleko i jego przetwory to źródło dobrze przyswajalnego, pełnowartościowego białka i wapnia. Produkty mleczne to także bogactwo witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz składników mineralnych jak: potas, magnez, fosfor, cynk. Dlatego też nabiał powinien stanowić element naszego codziennego jadłospisu. – Wapń jest pierwiastkiem, który odgrywa bardzo istotną rolę w naszym organizmie. To on wpływa na skurcze mięśni, dzięki którym prawidłowo funkcjonują nie tylko nasze nogi i ręce, ale i serce czy płuca. Dobroczynne właściwości tego pierwiastka można mnożyć: wspomaga układ nerwowy, krwionośny, rozrodczy, a przede wszystkim warunkuje prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu kostnego. Wspólnie z witaminą D jest naszym orężem w przeciwdziałaniu i walce z osteoporozą – mówi Elżbieta Zdanowicz, specjalista ds. jakości  żywności, z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Jeśli nie mleko, to co?

Chociaż nie wszyscy mogą pić mleko, to jednak problem uczulenia na białko z mleka nie jest powszechny i dotyczy niespełna 2% populacji świata i ok. 15% Polaków. Więcej osób, bo ok. 1/3 dorosłych Polaków, ma problem z nietolerancją laktozy zawartej w mleku.Mleko jest produktem o wysokiej wartości biologicznej z uwagi na dużą różnorodność i wszechstronność oraz strawność i przyswajalność składników. Jednak nie wszyscy mogą
w pełni korzystać z dobrodziejstw jego spożywania, dotyczy to osób uczulonych na białka mleka lub też osób z nietolerancją laktozy. Dla osób z zaburzeniami trawienia laktozy alternatywą dla mleka mogą być m.in. sery podpuszczkowe dojrzewające, z uwagi na znikomą zawartość laktozy. Sery dojrzewające uznane są za źródło o wysokiej zawartości białka, wapnia i witaminy B12.
Również osoby nielubiące pić mleka powinny sięgnąć po ser żółty, który zawiera więcej wapnia od mleka i 6-10 razy więcej niż np. sery twarogowe. Już 4 jego plasterki pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten ważny składnik mineralny. Co ważne, polskie sery żółte zawierają stosunkowo niewielką ilość soli. Podczas gdy norma europejska wynosi 2,5%, zawartość tego związku w rodzimych serach nie przekracza 1,5%wyjaśnia Elżbieta Zdanowicz.

Produkty nabiałowe są świetną alternatywą dla osób, które mleka nie lubią bądź nie mogą go pić.

file1369060315



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...