Nutella ze śliwek z czekoladą

24 stycznia 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    2,5 kg śliwek węgierek
    1 kg cukru
    2 cukry waniliowe
    1 kakao z wiatrakiem (ciemne)
    1 gorzka czekolada


      Ze śliwek usunąć pestki i przekręcić przez maszynkę. Gotować przez 2,5 godziny razem z cukrem, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie dodać cukry i jeszcze gotować aż się rozpuści. Nakładać gorące w słoiki. Dla utrwalenia można jeszcze pasteryzować 10 minut. waniliowe i kakao i jeszcze podgotować około 15 minut. Na sam koniec dodać połamaną czekoladę

      file1264344423



      FORUM - bieżące dyskusje

      Nasze mniejsze i większe kłamstwa:)…
      Tak jest chyba najlepiej. Przynajmniej nie ma się później wyrzutów sumienia.
      Włókniaki na powiekach
      > rosie napisał/a: > Ja bym najpierw leczyla przyczynę czyli insulinoopornosc....Lekarze sami na to nie wpadli...? No...
      Nadkwasota
      Od mniej więcej roku, może troszkę dłużej, miewam wieczorami zgagę. Pomaga mi zjedzenie kilku...
      Włosy wypadają i łamią się... jak s…
      Do tego masaż skóry głowy i całego czepca podczas wcierania. Nie każdy pamięta...