Nutella ze śliwek z czekoladą

24 stycznia 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    2,5 kg śliwek węgierek
    1 kg cukru
    2 cukry waniliowe
    1 kakao z wiatrakiem (ciemne)
    1 gorzka czekolada


      Ze śliwek usunąć pestki i przekręcić przez maszynkę. Gotować przez 2,5 godziny razem z cukrem, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie dodać cukry i jeszcze gotować aż się rozpuści. Nakładać gorące w słoiki. Dla utrwalenia można jeszcze pasteryzować 10 minut. waniliowe i kakao i jeszcze podgotować około 15 minut. Na sam koniec dodać połamaną czekoladę

      file1264344423



      FORUM - bieżące dyskusje

      Ile w Was jest narcyzmu?
      U mnie narcyzmu jest coraz mniej, akceptuję nawet objawy starzenia :)
      dodatkowa gotówka na wesele
      Już te wesela nie są tak wystawne, bo ludzie zmądrzeli jak kryzys nastał i inflacja...
      Święta Bożego Narodzenia
      A ja jem to, co lubię, nie daję się omamić tradycji z jej uświęconymi daniami:)
      Dieta przy kamicy nerkowej.
      Szczawiany są tu niewskazane, np. obecne w tak zdrowym niby szpinaku...