Sznycle z lawendą
Artykuł zewnętrzny
Tak mi posmakowało doprawianie lawendą, że sprawdzam ją w różnych potrawach- dziś zwyczajne sznycle z kurczaka – nie zwyczajnie .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 jajka
- bułka tarta do panierowania
- sól lawendowa szczypta
- 1 łyżeczka miodu lawendowego
- 1 łyżeczka maggi w płynie
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 1 łyżka masła
Z piersi kurczaka podzielić na sznycle ( grubość i wielkość zależy od upodobania ). Rozklepać je delikatnie . Posypać szczyptą soli lawendowej ( sól zmieszana z otartą suszoną lawendą w proporcji 1/2 szklanki solo na 2 łyżki lawendy – bywa też gotowa w sprzedaży ).Miód utrzeć z 1 łyżką oleju . Posmarować sznycle z obu stron. Posypać obficie grubo mielonym kolorowym pieprzem .
Panierować w jajku i bułce tartej .
Na patelni rozgrzać olej ( sporo ) z masłem i smażyć sznycle na rumiano z obu stron .