Odkryj naturę smaku!
Rama z oliwą z oliwek i nutą bazylii to nowość w portfolio marki, będąca doskonałą odpowiedzią na potrzeby konsumentów szukających produktów o wartościowym składzie.
To unikalny produkt do smarowania, którego receptura oparta jest na połączeniu aż 5 olejów roślinnych: słonecznikowego, lnianego, rzepakowego, z pestek dyni oraz oliwy z oliwek. Takie połączenie pozwoliło uzyskać kremową, delikatną konsystencję, która doskonale rozsmarowuje się zaraz po wyjęciu z lodówki.
Rama z oliwą z oliwek i nutą bazylii jest bogatym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6. Nie zawiera glutenu ani laktozy, może być elementem diety wegańskiej i osób będących na specjalistycznych dietach eliminacyjnych.
Nowa Rama cechuje się delikatnym smakiem, który został podkreślony nutą bazylii. Zawartość tłuszczu na poziomie 70% pozwala na różnorodne zastosowanie produktu – jest idealny do smarowania, ale doskonale sprawdzi się także przy pieczeniu – na słodko i wytrawnie, a także przy smażeniu, np. naleśników. Rama z oliwą z oliwek i nutą bazylii świetnie pasuje do kanapek na słodko, słono czy pikantnie. Może być używana nie tylko podczas śniadania, ale także w czasie przygotowywania obiadów, kolacji i codziennych przekąsek.
Oliwkowe przepisy – odrobina ciepła w pochmurne dni
Wiatr i deszcz za oknem, ośnieżone chodniki, coraz niższa temperatura, czapki, szaliki i puchowe kurtki na wieszakach – na każdym kroku odczuwamy, że zima zagościła u nas na dobre. Tęsknimy za ciepłymi promieniami słońca, za gorącymi podmuchami wiatru, letnimi ubraniami i formami spędzania wolnych chwil na świeżym powietrzu. W tym czasie wyjątkowo chętnie wspominamy wakacyjne podróże, spotkania z przyjaciółmi, grille, ogniska, pikniki. Są także smaki, które w szczególny sposób zapadają nam w pamięć i kojarzą się z ciepłą pora roku. Należy do nich smak oliwek. Dostępne przez cały rok mogą być uzupełnieniem codziennych dań. Nie tylko w swojej oryginalnej postaci. Nie zapominajmy o oliwie z oliwek – chętnie dodawanej w lecie do sałatek czy innych przekąsek. Zarówno ona, jak i produkty oparte na jej smaku, wykorzystane w codziennych przepisach zapewnią nam odrobinę ciepła w te pochmurne dni.
Dorsz z ziołowym „crustem”
Kuchnia śródziemnomorska
Dla czterech osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Danie rybne / obiadowe
Składniki:
- 150 g Ramy z oliwą z oliwek i nutą bazylii
- 600 g fileta z polędwicy dorsza (lub innej białej ryby)
- 100 g bułki tartej typu panko lub chleba tostowego
- 10 g ziaren słonecznika
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki kaparów
- 50 g zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren czarnego pieprzu ziarnistego
- 1 cytryna
- 6-8 szt. pomidorów suszonych
Sposób przygotowania:
- Otrzyj ze skórki cytrynę. Umyj i osusz rybę, potnij ją na odpowiedniej wielkości kawałki, a następnie oprósz grubo zmielonym pieprzem, skórką z cytryny oraz, w razie konieczności, odrobiną soli. Blaszkę wyłóż pergaminem do pieczenia i ułóż na niej rybę.
- Pokrój w drobną kostkę suszone pomidory, posiekaj kapary, i przekrój na cztery części oliwki.
- Zmiksuj na jednolitą masę kilka łyżek wody, przygotowaną Ramę z oliwą z oliwek, czosnek i natkę pietruszki. Do całości dodaj bułkę tartą, suszone pomidory, kapary, oliwki i ziarna słonecznika, a następnie dobrze wymieszaj.
- Grubą warstwę powstałej masy nałóż na rybę i delikatnie przyciśnij, aby przywarła do powierzchni. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 8-10 minut. Czas uzależniony jest od grubości ryby. Następnie wyjmij danie z piekarnika i podawaj z ulubionym dodatkami.
Warzywny gulasz a la caponata
Kuchnia śródziemnomorska
Dla czterech osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Danie wegetariańskie / obiadowe / przekąska
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 3 papryki, po jednej z każdego koloru
- 2 cebule
- 2 strąki ostrej papryki chili
- 1 cała główka czosnku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 puszka pomidorów pelati z puszki
- 3 łyżki kaparów
- 2 łyżki mieszanki ziół śródziemnomorskich
- 150 g Ramy z oliwą z oliwek
- 4 kromki chleba żytniego z ziarnami
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażana, cukinię i wszystkie kolorowe papryki w kosteczkę o wielkości około 1 cm. Wszystkie kawałki warzyw ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na drugiej blaszce umieść całą cebulę, główkę czosnku oraz strąki chilli.
- Obie blaszki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij pokrojone w kostkę warzywa, a także czosnek i chili.
- Na blachę z cebulą wyłóż wcześniej pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i wszystko razem piecz jeszcze około 10- 15 minut, aż cebula będzie zupełnie miękka. Po tym czasie wyjmij wszystko z piekarnika, cebulę obierz ze skóry i pokrój w kostkę wielkości podobnej do wcześniej skrojonych warzyw. Czosnek obierz z łupin, posiekaj chili i kapary.
- Wszystkie warzywa przełóż do garnka, dodaj do nich 100 g Ramy z oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj. Następnie do całości dodaj puszkę pomidorów pelati oraz dopraw ziołami.
- Całość gotuj jeszcze przez około 8-10 minut, do momentu, aż wszystko razem dokładnie się połączy. Całość przypraw szczyptą pieprzu, cukru i soli, jeśli uznasz taką potrzebę. Warzywny gulasz przełóż do głębokich talerzy i podawaj z kromką chleba posmarowaną Ramą z oliwą z oliwek.
Warzywne panini z pomidorowym tapenade
Kuchnia śródziemnomorska
Dla czterech osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Danie wegetariańskie / obiadowe /przekąska
Składniki:
- 2 kromki panini
- 100 g Ramy z oliwą z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 4 grzyby portobello
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 50 g startego sera parmezan
- 100 g liści rukoli
- 1 czerwona cebula
- 2 opakowania sera mozzarella
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania:
- Papryki i cebulę zawiń w folię aluminiową i piecz przez 20- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Następnie wyjmij, upieczoną paprykę ostudź, obierz ze skóry i usuń z niej gniazda nasienne. Obierz także cebulę i pokrój na cząstki.
- Oderwij kapelusze grzybów portobello i wrzuć na patelnię, dodaj ocet balsamiczny, a następnie duś pod przykryciem około 5 minu. Po tym czasie przewróć grzyby na drugą stronę i kontynuuj duszenie przez 2- 3 minuty. Następnie całość odstaw na bok.
- Ser mozzarella pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm.
- Do miksera wrzuć suszone pomidory, kapary, czosnek, Ramę z oliwą z oliwek, natkę pietruszki i pestki dyni. Całość dokładnie rozdrobnij, a następnie zmiksuj, aby powstała gęsta pasta. Połącz ją z parmezanem.
- Panini przekrój na pół po długości. Nałóż na dolną część bułki grubą warstwę pomidorowego tapenade, a następne rukolę, którą przykryj kawałkami pieczonej papryki. Jako kolejne ułóż plastry sera mozzarella, krążki cebuli oraz grzyby. Górną część bułki również posmaruj pomidorową pastą i nałóż ją zamykając w ten sposób kanapkę. Całość możesz przekroić na pół i podawać z ulubioną sałatką.