Nowoczesne obieraki do warzyw – sklep

16 lipca 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Latem sady, pola czy ogródki warzywne obfitują w różnorodne owoce i warzywa. Warto skorzystać z polskiej tradycji i zacząć przygotowywać zapasy na zimę w postaci dżemów, konfitur, przecierów czy warzyw w marynacie, aby w długie, chłodne wieczory móc się nimi rozkoszować. Wielu z nas przyrządzanie przetworów kojarzy się z czasochłonnym i skomplikowanym zajęciem, ale dzięki akcesoriom Fiskars z linii Functional Form w łatwy i szybki sposób przygotujemy pyszne domowe przetwory, a nasza spiżarnia zmieni się w prawdziwą krainę obfitości.

Owocowy czas przetworów

Herbata z konfiturą z malin będzie prawdziwym rarytasem w zimowe wieczory. Owocowe przetwory – w zależności od naszego pomysłu – możemy również wykorzystywać do wszelkiego rodzaju ciast czy deserów. Nowoczesne i funkcjonalne akcesoria kuchenne Fiskars z linii Functional Form będą niezastąpioną pomocą podczas przyrządzania pełnych witamin przysmaków.

Przygotowanie konfitur z owoców cytrusowych ułatwi nam specjalny obierak do pomarańczy, za pomocą którego dokładnie obierzemy pomarańczę – pozostałą skórkę możemy wykorzystać do kandyzowania. Pomocne przy sporządzaniu przetworów będą także obieraki z obrotowym ostrzem Fiskars. Dzięki tym akcesoriom kuchennym w szybki i sprawny sposób usuniemy skórkę owocu, nie tracąc przy tym cennych składników.

Krajalnica ze stali nierdzewnej z miseczką to propozycja dla wielbicieli przetworów z jabłek. Z jej pomocą w łatwy sposób można usunąć gniazdo nasienne z jabłek, a jednocześnie podzielić owoc na 8 równych części (gotowych do spożycia), co zdecydowanie skraca czas pracy.

Natomiast nóż do ananasów pomoże w praktyczny sposób wyciąć rdzeń z połówek owocu oraz sprawnie oddzielić miąższ od skórki, dzięki czemu w szybki i prosty sposób będzie można przygotować dżem ananasowy.

W przygotowaniu soków na zimę doskonale sprawdzi się wyciskarka do cytrusów Fiskars. Silikonowy koszyczek można w łatwy sposób oczyścić z pestek i miąższu owocu, a ergonomiczna rączka zwiększa komfort użytkowania podczas.

Warzywne kombinacje…

Własnoręcznie zrobiony przecier z pomidorów to doskonała baza na zdrową i smaczną zupę pomidorową. W domu, oprócz samodzielnie przygotowanych przecierów z pomidorów, ogórków, dyni czy papryki, warto przygotować zapasy w postaci różnego rodzaju sałatek warzywnych. Bogaty wybór noży Fisakrs z krótkim, jak i długim ostrzem z linii Functional Form w znaczący sposób ułatwi nam obieranie, krojenie czy siekanie warzyw.

Dzięki składanej tarce Fiskars sprawnie zetrzemy warzywa na sałatkę. Możliwość zmiany ustawienia kąta pracy tarki jest praktycznym rozwiązaniem. Dwustronna tarka z pojemnikiem pozwoli zetrzeć produkty zarówno na małych, jak i na dużych oczkach w zależności od rodzaju sałatki. Dodatkowym atutem tarki jest pojemnik ze szczelną pokrywką, w którym można przechowywać starte warzywa. Tarki Fiskars mają niewielkie rozmiary, a po złożeniu zajmują bardzo mało miejsca.

Kalendarz przetworów

Lipiec

Lipiec to doskonały miesiąc na przetwory z ogórków. To również czas na przetwory z agrestu, czereśni, poziomek. Na zimię możemy zamrozić fasolkę szparagową i groszek.

Sierpień

W tym miesiącu królują pomidory, brzoskwinie, cukinie, maliny i wiśnie. Warto przygotować z nich zapasy w postaci różnorodnych dżemów i konfitur.

Wrzesień

To czas kiszenia kapusty, robienia śliwkowych powideł oraz różnych przetworów z papryki. W tym okresie warto także przygotować zimowe zapasy z jabłek czy winogron.

Październik

To najlepszy moment na grzybobranie. Grzyby suszymy, marynujemy, przetwarzamy na różne sposoby, aby zimą móc delektować się ich smakiem. W tym miesiącu zaleca się również robienie przetworów z groszku.