Norweski łosoś ze szpinakiem
Artykuł zewnętrzny
– norweski łosoś – 600 g
– szpinak -1 kg
– czosnek (rozdrabniany) – 1 łyżeczka
– pomidory – 4 szt.
dla marynaty:
– czosnek (rozdrabniany) – 1 łyżeczka
– olej z suszonymi pomidorami – 1 / 2 szklanki
– ytryny
– świeża bazylia
dla sosu:
– pomidory – 2 szt.
– suszone pomidory (kostki) – 1 łyżka
– rozdrabniane sardele – 1 łyżka
– cytryna – 1 szt.
– oliwa – 1 / 2 szklanki
– bazylia – do smaku
– sól i pieprz – do smaku.
Przygotowanie:
Łososia marynować w godzina 4-6.
Zamarynowaną rybę obsmażyć na grillu.
Przemyte liście szpinaku blanszować w gotującej się wodzie a następnie dusić w oleju z czosnkiem i pomidorami. Dodać przyprawy do smaku.
Na gotowe kawałeczki łososia wyłożyć szpinak i ozdobić u zielenią. Przyprawić potrawę sosem z suszonych pomidorów.