Babeczki czekoladowe z serkiem mascarpone Noce i dnie
Składniki: szkl. mąki pszennej, 12 dag cukru, 2 jajka, 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 4 łyżki gorącej wody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 5 łyżek mleka, łyżeczka olejku waniliowego.
Kakao utrzeć z wodą. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, następnie pastę z kakao i ekstrakt z wanilii. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą oraz mleko. Ciasto nakładać do foremek na babeczki. Piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić.
Polewa: 125 g serka mascarpone, 20 dag cukru pudru, łyżka soku z cytryny, starta czekolada.
Serek utrzeć z pudrem i sokiem z cytryny. Przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Posypać startą czekoladą.
Bardzo lubię słodkie eksperymenty, w związku z tym przygotowuję dla najbliższych same pyszności.