Nigri Sushi z łososiem

28 stycznia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

zakwaszony ryż do sushi
chrzan wasabi
płatki surowego łososia
sos sojowy

Przygotowanie:

Ryż bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Powtarzamy czynność, aż woda będzie czysta. Odcedzamy ryż, po czym przekładamy go na patelnię lub do garnka. Wlewamy wodę, dokładnie tyle aby przykryć ryż i zostawiamy do nasiąknięcia przez około 30 min. Ryż gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 min., aż woda prawie wyparuje. Ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10-15 min. (pod przykryciem). Formujemy w wilgotnych palcach kulkę z ryżu. Na jednej dłoni kładziemy płatek łososia i delikatnie smarujemy chrzanem wasabi. Na rybę kładziemy kulkę ryżu. Odwracamy i kciukiem oraz palcem środkowym delikatnie formujemy rybę i ryż w podłużny wałeczek. Przygotowane kawałki sushi maczamy w miseczce z sosem sojowym (część z rybą).



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.