zakwaszony ryż do sushi
chrzan wasabi
płatki surowego łososia
sos sojowy
Przygotowanie:
Ryż bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Powtarzamy czynność, aż woda będzie czysta. Odcedzamy ryż, po czym przekładamy go na patelnię lub do garnka. Wlewamy wodę, dokładnie tyle aby przykryć ryż i zostawiamy do nasiąknięcia przez około 30 min. Ryż gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 min., aż woda prawie wyparuje. Ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10-15 min. (pod przykryciem). Formujemy w wilgotnych palcach kulkę z ryżu. Na jednej dłoni kładziemy płatek łososia i delikatnie smarujemy chrzanem wasabi. Na rybę kładziemy kulkę ryżu. Odwracamy i kciukiem oraz palcem środkowym delikatnie formujemy rybę i ryż w podłużny wałeczek. Przygotowane kawałki sushi maczamy w miseczce z sosem sojowym (część z rybą).