Niezwykła wiązanka
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
10-15 małych pierożków
1 szklanka oliwek, zielonych lub/i czarnych
1/2 szklanki konserwowych karczochów
1 szklanka pomidorków koktajlowych
5-6 sztuk świeżych liści bazylii
1 szklanka pokrojonego w kostkę sera mozarella
1/2 szklanki pokrojonego w kostkę salami
1/4 szklanki miodu lub włoski sos sałatkowy
świeże kwiaty nasturcji
Pierożki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 mała cukinia pokrojona w drobne kawałki
1 cebula mała
1 szklanka mielonego mięsa krabowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
1 jajko zmieszane z 1 łyżką mąki ryżowej
woda
Przygotowanie:
Pierożki: Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę i smażyć ok. 5 min. Dodać cukinię i kontynuować smażenie przez 3 min. Dodać zioła, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez dodatkowe 5 min. Zdjąć z ognia, odcedzić płyn. Dodać mięso kraba i wymieszać. Doprawić do smaku. Zestawić do wystygnięcia. Zrobić ciasto i lepić małe, kwadratowe pierożki.
Gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 2-3 min., po czym osączyć. Ostudzić.
Sałatka: Połączyć wszystkie składniki w misce. Wymieszać dokładnie. Udekorować kwiatami nasturcji.
Gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 2-3 min., po czym osączyć. Ostudzić.
Sałatka: Połączyć wszystkie składniki w misce. Wymieszać dokładnie. Udekorować kwiatami nasturcji.