Niezrównane polskie tradycyjne wędliny

17 listopada 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Najlepsze, tradycyjne polskie wędliny nie pochodzą z dużych zakładów produkcyjnych, lecz małych, regionalnych masarni rozsianych na terenie całej Polski. Z takich zakładów, dla których priorytetem pozostaje wciąż jakość, a nie ilość.

Są to wędliny bez ulepszaczy i konserwantów, peklowane przy użyciu soli kamiennej z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw, wędzonych w naturalnym dymie, w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem. Coraz trudniej odnaleźć sklepy oferujące taki asortyment.

Internetowy sklep www.befsztyk.pl jest jednym z nich. Z bogatej oferty najwyższej jakości wędlin i mięs warto zwrócić uwagę m.in. na znakomity pasztet z gęsich wątróbek, wyrabiany w dużym gospodarstwie agroturystycznym na Podlasiu, nad rzeką Biebrzą. Pasztet o szlachetnym smaku wątróbek z delikatnym motywem prażonych orzechów. Innym specjałem jest surowa kiełbasa z czystego mięsa i tłuszczu jagnięcego z dodatkiem mięty i kolendry o oryginalnym i niezwykle harmonijnym smaku.

Trzeba również wspomnieć o niezwykle aromatycznej, mocno wędzonej i wiązanej naturalnym sznurkiem kresowej szynce puńskiej. Szynka ta zwraca uwagę kruchością i zwartością mięsa. Na koniec warto polecić kabanosy wieprzowe z Podhala – świetnie doprawione zgodnie z góralską recepturą. Jednak to tylko skromny wycinek oferty obejmującej ok. 350 pozycji z kategorii mięs, wędlin i wyrobów garmażeryjnych.

www.befsztyk.pl

Zobacz również:

  1. Różne potrawy z baraniny i jagnięciny: jak przygotować mięso baranie?
  2. Jak przyrządzić smaczne mięso i steki?
  3. Pierogi inaczej: różne przepisy
  4. Wędliny bez konserwantów