Nietolerancja pokarmowa może dać się we znaki już we wczesnym dzieciństwie. Niestety, schorzenie to wiąże się z koniecznością przejścia na radykalną dietę. Co może, a czego nie może jeść maluch cierpiący na celiakię?
Czy Twoje dziecko może jeść wszystko? Czy po zjedzeniu bułki, biszkoptów, płatków śniadaniowych, naleśników, herbatników czy makaronu ma biegunkę, dostaje wysypki, jest niespokojne, blade, ma wzdęty brzuszek? Jeśli tak, to twoja pociecha może cierpieć na celiakię, czyli nietolerancję pokarmową.
Gdy zauważysz pierwsze objawy
Pierwsze objawy u dziecka pojawiają się często w momencie przestawienia z karmienia mlekiem na produkty zawierające gluten. Aby sprawdzić, czy aby na pewno twoja pociecha cierpi na chorobę trzewną, udaj się do lekarza, który zleci badania w tym kierunku; badanie krwi na obecność typowych przeciwciał (Iga-EmA) oraz biopsję błony śluzowej jelita, która w ostateczności stwierdzi chorobę.
Gdy diagnoza zostanie potwierdzona, najlepszą terapią jest i pozostaje wyeliminowanie z diety produktów glutenowych, zastępując je bezglutenowymi. Nie ma lekarstw na celiakię.
Ogólnie na rynku dostępne są mąki, makarony, pieczywo, desery bezglutenowe. Dostępne są również książki z przepisami na dania nie zawierające szkodliwego białka.
Niestety dzieci cierpiące na nietolerancję pokarmową muszą przestrzegać swojej diety do końca życia, co wiąże się z większymi wydatkami, gdyż produkty bezglutenowe są o wiele droższe, niż tradycyjne.
Artykuły spożywcze dla chorych są oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.