Niedożywienie u pacjenta onkologicznego – specjalistyczne żywienie medyczne w chorobie

Avatar photo
3 października 2020,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Choroba onkologiczna wpływa na wiele aspektów życia, w tym także na potrzeby żywieniowe. Osłabiony organizm potrzebuje więcej składników odżywczych niż wcześniej, jednocześnie zmagając się z brakiem apetytu. Dowiedz się, dlaczego warto skorzystać z żywności medycznej w chorobie.

niedozywienie

Choroba onkologiczna i towarzyszące jej leczenie zwiększają potrzeby żywieniowe, m.in. ze względu na konieczność zwiększonej mobilizacji układu odpornościowego, a także nasiloną potrzebę regeneracji tkanek. Zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze nie jest jednak łatwe do pokrycia, ponieważ możliwości organizmu są zdecydowanie mniejsze niż w okresie zdrowia. Dlaczego? Choroba onkologiczna i prowadzona terapia są przyczyną wielu dolegliwości i zmian metabolicznych, które utrudniają regularne spożywanie posiłków i wykorzystanie składników w nich zawartych. Ponadto, negatywnie wpływają na ośrodek odczuwania głodu w mózgu skutkujący brakiem apetytu i nasilają rozkład tkanki mięśniowej i tłuszczowej. Nie rzadziej obserwowany jest także zły stan psychiczny przekładający się na brak apetytu. To wszystko powoduje, że niedożywienie lub wyniszczenie dotyka od 30-85% chorych na nowotwór w zależności od lokalizacji choroby. Szczególnie często występuję u osób cierpiących z powodu nowotworów w obrębie układu pokarmowego, głowy i szyi, a także płuc. Ponadto, w każdej z grup chorych bardziej podatne na jego rozwój są osoby starsze i te w zaawansowanym stadium rozwoju choroby.

Czy to niedożywienie?

Niedożywienie na samym początku może mieć niespecyficzne objawy. Z czasem, najczęściej zauważalny staje się ubytek masy ciała, zwłaszcza tkanki mięśniowej. Ubrania stają się luźne, obrączka za duża, a ciało zaczyna być mniej jędrne i staje się wiotkie. Spada odporność, osłabia się siła mięśni. Pogarsza się jakość skóry, a także wyniki badań, m.in. morfologiczne. Warto działać tak szybko jak to możliwe, ponieważ im większa i bardziej dynamiczna utrata masy ciała, tym większy negatywny wpływ niedożywienia na możliwość walki z chorobą i rokowania.

Jakie są skutki niedożywienia?

Skutki niedożywienia są bardzo liczne i często niebezpieczne. Można wśród nich wymienić pogorszenie pracy układu odpornościowego i wszystkich narządów, zwiększone ryzyko zakażeń i powikłań, obniżoną tolerancję terapii onkologicznej, pogorszenie sprawności i samopoczucia, a także zmniejszenie zdolności regeneracji uszkodzonych komórek i trudności w gojeniu ran. Innymi słowy im gorszy jest stan odżywienia i większa utrata masy ciała w okresie leczenia tym niższa może być skuteczność terapii onkologicznej i gorsze rokowania.

Żywność medyczna w leczeniu onkologicznym

Dbałość o zbilansowany jadłospis w okresie leczenia jest niezmiernie ważna. Jeśli choroba utrudnia spożywanie różnorodnych posiłków lub znacznie ogranicza apetyt, dobrym rozwiązaniem może być poproszenie lekarza o zarekomendowanie stosowania żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Czym jest żywność medyczna? To, m.in. doustne preparaty odżywcze (np. Resource 2.0 lub Resource Protein), które zostały stworzone tak, aby w niewielkiej objętości dostarczyć osobie zagrożonej niedożywieniem wszystkich potrzebnych składników odżywczych. To dzięki nim, nawet przy ograniczonym apetycie, organizm ma możliwość  otrzymać białko, witaminy i składniki mineralne. W celu poprawy stanu odżywienia najczęściej zaleca się wypijanie od 1-3 butelek dziennie takich preparatów przez okres minimum 14 dni. Stosowanie preparatów odżywczych należy skonsultować z lekarzem. Dostępne są one w różnych wariantach smakowych, co pozwala na dobranie preparatu, którego smak jest akceptowalny. To bardzo ważne, bo zdecydowanie łatwiej sięgać po produkt, który nam smakuje w tak trudnym okresie leczenia.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.