Pyszny, drożdżowy placek z rabarbarem

19 czerwca 2012,
dodał: Pastelle
Artykuł zewnętrzny

Lista składników na blaszkę 30X40cm:

Na ciasto:

  • 200g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 50 ml letniego mleka
  • 40g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jako
  • 40g masła.

Na górną warstwę:

  • ok 1kg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 30g korzenia imbiru
  • 350ml słodkiej śmietanki 30%.
  1. Drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami letniego mleka, łyżeczką cukru i  odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę do miski i roztopić masło. Gdy rozczyn wyrośnie, połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto ręką. Odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia w  ciepłe miejsce. Czas wyrastania oczywiście jest tylko orientacyjny, ponieważ dużo zależy od temperatury pomieszczenia i samych drożdży.
  2. Rabarbar umyć, dokładnie obrać i pokroić w paski długości 2-3cm. Imbir zetrzeć na drobniutkiej tarce, dodać do rabarbaru razem z cukrem i  cynamonem i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 20 minut, by rabarbar puścił sok.
  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na wielkość formy. Ja wcześnie przygotowałam sobie papier do pieczenia i na nim rozwałkowałam ciasto na odpowiednią wielkość. Ciasto przenieść na blachę. Brzegi ciasta powinny być odrobinę grubsze – tak jak na pizzę.
  4. Rabarbar osączyć z soku i przełożyć na ciasto.
  5. Tak przygotowany placek piec około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i wylać na nie śmietankę. Ponownie wstawić do pieca i  dopiekać kolejne 15 minut.
  6. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.

file1340110795



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.