Pyszny, drożdżowy placek z rabarbarem

19 czerwca 2012, dodał: Pastelle
Artykuł zewnętrzny

Lista składników na blaszkę 30X40cm:

Na ciasto:

  • 200g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 50 ml letniego mleka
  • 40g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jako
  • 40g masła.

Na górną warstwę:

  • ok 1kg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 30g korzenia imbiru
  • 350ml słodkiej śmietanki 30%.
  1. Drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami letniego mleka, łyżeczką cukru i  odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę do miski i roztopić masło. Gdy rozczyn wyrośnie, połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto ręką. Odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia w  ciepłe miejsce. Czas wyrastania oczywiście jest tylko orientacyjny, ponieważ dużo zależy od temperatury pomieszczenia i samych drożdży.
  2. Rabarbar umyć, dokładnie obrać i pokroić w paski długości 2-3cm. Imbir zetrzeć na drobniutkiej tarce, dodać do rabarbaru razem z cukrem i  cynamonem i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 20 minut, by rabarbar puścił sok.
  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na wielkość formy. Ja wcześnie przygotowałam sobie papier do pieczenia i na nim rozwałkowałam ciasto na odpowiednią wielkość. Ciasto przenieść na blachę. Brzegi ciasta powinny być odrobinę grubsze – tak jak na pizzę.
  4. Rabarbar osączyć z soku i przełożyć na ciasto.
  5. Tak przygotowany placek piec około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i wylać na nie śmietankę. Ponownie wstawić do pieca i  dopiekać kolejne 15 minut.
  6. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.

file1340110795