Niebezpieczny tuńczyk z puszki?

7 października 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Wiele się mówi o zdrowotnych właściwościach ryb. Dietetycy wciąż alarmują, że jemy ich za mało. Jednak, prawda wcale nie jest taka jasna i jak zwykle leży po środku, tu głos zabierają toksykolodzy – nawet z rybami nie należy przesadzać!

Jak się okazuje, nawet zdrowe i polecane ryby mogą być niebezpieczne. Zawierają bowiem rtęć, która w nadmiarze może uszkadzać nerki, jelita i centralny układ nerwowy wraz z mózgiem – co jest szczególnie niebezpieczne dla płodu. Zbyt duży poziom rtęci może także prowadzić do niepłodności, co jest natomiast zgubne dla kulturystów spożywających spore ilości tuńczyka  w puszce, jako dobrego źródła białka! Kogo słuchać? Jak zachować umiar?
Do gatunków najbardziej skażonych rtęcią naukowcy z University of Queensland w Australii uznali mięso miecznika, rekina i właśnie tuńczyka, tak popularnego w Polsce. Dlaczego akurat te ryby? Ponieważ są długowieczne. Tuńczyk zawiera najwięcej niebezpiecznego pierwiastka, gdyż jest odławiany nawet jako 10 letni osobnik, w ciągu tak długiego życia jego mięso przesiąka różnymi zanieczyszczeniami i metalami ciężkimi – w tym rtęcią. Inne ryby żyją w wodzie znacznie krócej, zanim trafią do sieci – a tym samym na nasz stół. Dla przykładu – szproty odławia się już w pierwszym roku życia, śledzie w drugim, a dorsza w czwartym.

Złoty środek tkwi w umiarze

Nie należy panikować i na zawsze eliminować tuńczyka z diety. Przy różnorodnym jadłospisie nie ma możliwości zatrucia się rtęcią, ta trucizna działa bardzo powoli – nie powodując nagłych zatruć. Tygodniowa norma poziomu rtęci w organizmie człowieka też nie jest niska i wynosi 0,0016 mg na kilogram masy ciała. Aby spowodować szkody człowiek ważący 70 kg musiałby zjeść 25 puszek tuńczyka – to naprawdę dużo!

Dlatego apeluję o rozsądek i rozwagę. Warto pamiętać, że poza tuńczykiem na rynku mamy mnóstwo innych gatunków ryb. Sałatka z dodatkiem tuńczyka raz-dwa razy w miesiącu na pewno nie zaszkodzi. Ryby są doskonałym i łatwo przyswajalnym źródłem białka, zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i wiele witamin. Nie warto z nich rezygnować całkowicie.

Oto zawartości rtęci w badanych tuńczykach różnych firm (mg/kg):

Lisner: 0,028
Graal: 0,033
Heinz: 0,054
Laguna: 0,054
SuperFish: 0,078
Rio Mare: 0,081
Neptun: 0,124
King Oscar: 0,131
Abba: 0,295
Łosoś: 0,376

Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...