Nie wyrzucaj skórek z tego owocu. Zrobisz z nich smaczny dżem

dodał: Ewelina Szadkowska
Przygotowując warzywa i owoce do spożycia, często wyrzucamy ich skórki czy pestki. Rosnąca ilość odpadów bio powoduje, że zaczynamy zastanawiać się, jak możemy ją ograniczyć. W sezonie letnim jest to szczególnie potrzebne, gdyż właśnie teraz korzystamy z bogactwa plonów. Wiele osób nie wie, że można użyć skórek popularnego letniego owocu do dżemu, zamiast je wyrzucać.
Kupując w sklepie lub od rolnika dorodne arbuzy, musimy obrać je ze skórki, która zajmuje nawet ok. 20% owocu. Zwykle odruchowo ją wyrzucamy, gdyż jest zielona i nie wygląda zbyt apetycznie. Zupełnie inaczej odbieramy soczyste, różowe wnętrze tego owocu, które wręcz zachęca do degustacji. Jednak wizualna strona skórek z arbuza zupełnie nie wpływa na smak dżemu, który może z nich powstać. Wystarczy tylko trochę fantazji i odpowiednie dodatki, które złożą się na smakowitą całość.
Tak przygotujesz pyszny dżem z kuchennych odpadków
Następnym razem kupując arbuza, warto zwrócić większą uwagę na stan jego skórki. Jeśli chcemy jej użyć do przetworów, powinna być jednolicie zielona, nieuszkodzona i bez plam. Dzięki temu uzyskamy wysokiej jakości surowiec do naszego dżemu. Zgodnie z przepisem, poza kilogramem skórek z arbuza potrzebujemy 700 g cukru oraz 2 limonki, z których wyciśniemy sok. Skórki, które są odkrojone z arbuza, zwykle mają ok. 1,5 cm grubości. Należy je umiejętnie obrać z wierzchniej, twardej warstwy, aby pozostał tylko jasny miąższ. Obrane w ten sposób skórki kroimy na drobne części (maksymalnie ok. 2×2 cm) i wkładamy do garnka, zalewając wodą. Należy je gotować ok. 20 minut, a następnie wsypać do garnka cukier i dodać sok z limonek. Całość gotować jeszcze przez 5 minut często mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia.
Do czego dodać dżem ze skórek arbuza?
Po przygotowaniu i zapasteryzowaniu dżemu w słoikach, zyskujemy zapas pysznego dodatku, który można wykorzystać w sezonie jesienno-zimowym. Takie produkt świetnie wzbogaci naszą codzienną dietę. Będzie to dodatkowa porcja witamin i minerałów, które wzmocnią naszą odporność i pozwolą zachować zdrowie nawet podczas najzimniejszych dni. Docenią go także osoby z nadwagą czy problemami układu pokarmowego, gdyż pomaga im wysoka zawartość błonnika. Taki dżem można dodawać do kanapek na słodko, smarować nim naleśniki, a także piec ciasta z jego dodatkiem. Będzie też smacznym dodatkiem do popołudniowej herbatki.
Dżem ze skórek arbuza to skarbnica potasu oraz witaminy C. Naprawdę warto je przetworzyć zamiast wyrzucać na kompost. W ten sposób promujemy ideę zero waste i przyczyniamy się do bardziej efektywnego wykorzystania produktów, które trafiają do naszej kuchni. Jeśli chcemy poeksperymentować, to można także skórki z arbuza zblendować i dodać do koktajli owocowych czy smoothie, zyskując ich oryginalny, lekko kwaskowy smak.