Nie wyrzucaj ogonków z czereśni! Sprawdź, jakie mają właściwości i jak je wykorzystać

Avatar photo
15 lipca 2025,
dodał: Marta Dasińska

Czereśnie od dawna kojarzą się z letnią beztroską i delikatną słodyczą, lecz mało kto pamięta, że prawdziwe bogactwo tych owoców kryje się… w ich ogonkach. Ten niepozorny, często wyrzucany element owocu zyskał zainteresowanie dietetyków i fitoterapeutów, a współczesne badania potwierdzają, że napar z ogonków czereśni może stanowić wyjątkowe wsparcie zdrowia, szczególnie dla kobiet.

Właściwości zdrowotne doceniane przez kobiety

W tradycyjnej fitoterapii ogonki czereśni były cenione jako naturalny środek wspierający pracę nerek i układu moczowego, a obecnie także współczesna nauka dostarcza dowodów na ich prozdrowotne działanie. W ostatnich latach pojawiły się międzynarodowe badania, m.in. z Journal of Ethnopharmacology (2024) i Frontiers in Pharmacology (2022), które potwierdzają, że ogonki czereśni zawierają bogactwo polifenoli, flawonoidów, a także potas i związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym. Polska literatura zielarska, m.in. opracowania Uniwersytetu Medycznego w Lublinie (2025), wskazuje na łagodne właściwości moczopędne, przeciwobrzękowe oraz detoksykacyjne tego naparu.

Dietetycy podkreślają, że napar z ogonków czereśni, podobnie jak napary z ogonków wiśni czy pestek malin, może korzystnie wpływać na usuwanie nadmiaru wody z organizmu, bez ryzyka wypłukiwania cennych elektrolitów. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, napar polecany jest kobietom z tendencją do obrzęków, cellulitu wodnego oraz podczas PMS, kiedy organizm naturalnie zatrzymuje więcej płynów. Zawarte w ogonkach czereśni naturalne fitoskładniki wspierają także zdrowie skóry, pomagając redukować stany zapalne i poprawiając elastyczność skóry od wewnątrz. Co więcej, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, regularne picie naparu może wspomagać ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, który często nasila się latem pod wpływem słońca. Dzięki zawartości potasu, napar może sprzyjać delikatnemu obniżaniu ciśnienia krwi, zwłaszcza w okresie letnim.

Napar z ogonków czereśni sprawdza się jako naturalny sposób na łagodne oczyszczanie organizmu, wspomaganie pracy nerek oraz redukcję uczucia ciężkości nóg. Zalecany jest kobietom prowadzącym siedzący tryb życia, jak również tym, które zmagają się z problemem zatrzymywania wody podczas cyklu menstruacyjnego. Zawartość fenolokwasów (głównie kwasu kawowego i chlorogenowego) wspiera redukcję stanów zapalnych, co zostało opisane w przeglądzie Antioxidants (2023). To szczególnie cenne dla kobiet borykających się ze stanami zapalnymi skóry, stawów lub przewlekłym zmęczeniem. Natomiast dietetycy (np. European Nutrition Journal, 2022) podkreślają, że napar pomaga w naturalnym procesie detoksykacji organizmu, wspierając wątrobę i przyspieszając metabolizm, co jest korzystne dla kobiet dbających o sylwetkę.

Naturalne piękno w filiżance

Dietetycy rekomendują picie filiżanki ciepłego lub letniego naparu raz lub dwa razy dziennie, najlepiej rano lub po południu. Można go łączyć z innymi ziołami, takimi jak skrzyp polny czy pokrzywa, tworząc kompozycję wspierającą sylwetkę i dobre samopoczucie.

Ogonki czereśni nie tylko nawadniają, ale wspierają także kobiece piękno od środka, poprawiając kondycję skóry, włosów i ogólnego samopoczucia. Kobieta, która sięga po takie napary, wybiera naturalną drogę dbania o siebie, zgodną z rytmem natury i swoim własnym ciałem. To delikatny, a zarazem skuteczny rytuał, który może stać się częścią codziennej troski o zdrowie.

Składniki:
1-2 łyżki suszonych ogonków czereśni (ok. 5 g)
300-400 ml gorącej, ale nie wrzącej wody (ok. 90°C)
opcjonalnie: plasterek cytryny lub kilka listków mięty dla smaku

Przygotowanie:
Ogonki czereśni przepłukać krótko pod bieżącą wodą. Przełożyć je do szklanki lub dzbanka i zalać gorącą wodą o temperaturze około 90°C. Przykryć napar i pozostawić do parzenia na 10-15 minut, aby składniki aktywne mogły się dobrze uwolnić. Odcedzić napar i pić letni lub ciepły, najlepiej 1-2 razy dziennie. Opcjonalnie można wzbogacić smak naturalnym sokiem z cytryny lub miodem. Ogonki czereśni najlepiej suszyć w przewiewnym miejscu, a potem przechowywać w szczelnym słoiku do 12 miesięcy.