Nie wiesz, co zrobić z awokado? Proponujemy lekkostrawną sałatkę z pysznymi dodatkami

dodał: Ewelina Szadkowska
Awokado jest prawdziwym superfood, wymienianym wśród najbardziej zdrowych darów natury. Zawiera tak wiele składników odżywczych, że dodanie go do posiłku znacznie wpływa na jego wartość prozdrowotną. Cszuenią go także weganie, którzy poszukują roślinnych źródeł tłuszczu, niezbędnego choćby do wchłaniania witamin A D E i K. My proponujemy dziś pyszną i zdrową sałatkę, która zachwyci każdego, nawet zdeklarowanego mięsożercę.
Miłośnicy awokado wskazują na jego szerokie zastosowanie w kuchni. Podoba się ono także osobom dbającym o szczupłą figurę. Mimo wielu kontrowersji, związanych z aspektami jego uprawy, wciąż cieszy się zainteresowaniem konsumentów.
Dlaczego warto jeść awokado codziennie?
Komponując nasze codzienne menu, warto uwzględnić w nim takze awokado. Propozycji jego podania jest wiele – pasuje na kanapkę, do sałatek, a także do past, którymi smarujemy pieczywo. Można dodać je do chłodników, sosów, jajecznicy oraz koktajli i smoothies. Już jedno awokado dostarczy nam sporej części tak potrzebnych witamin, jak witaminy: B6, C i K, a także mikroelementów: kwasu foliowego, błonnika i potasu. Wpływają one pozytywnie na działanie większości układów naszego organizmu. Najważniejszym składnikiem są tu jednak zdrowe tłuszcze jednonienasycone, bardzo korzystne dla pracy serca i stanu naszej skóry.
Kto powinien często sięgać po awokado?
Ze względu na działanie opóźniające starzenie i wspierające urodę, awokado jest polecane dla kobiet. Zwłazcza we okresie menopauzy będziemy doceniać zawarte w nim przeciwutleniacze. Osoby zmagające się z cukrzycą docenią jego umiejętność regulowania poziomu cukru we krwi, co dzieje się za sprawą dużej ilości błonnika. Osoby aktywne fizycznie docenią dużą ilość energii, którą dostarcza awokado przed treningiem.
Oto przepis na pyszną i orzeźwiającą sałatkę z dodatkiem awokado:
Składniki:
1 awokado
1 pomidor
pół średniego ogórka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1: Awokado przekroić na pół ze skórką. Wyciąć pestkę. Pomidor i ogórek pokroić na plasterki.
Krok 2: Obie połówki awokado ułożyć na desce, pokroić wzdłuż na 4 części i ściągnąć skórkę.
Krok 3: Na talerzu na liściach sałaty ułożyć cząstki awokado, a pomiędzy nimi położyć pokrojonego pomidora i ogórka, przyprawić do smaku.