Nie wiesz, co zrobić z awokado? Proponujemy lekkostrawną sałatkę z pysznymi dodatkami

Avatar photo
2 maja 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Awokado jest prawdziwym superfood, wymienianym wśród najbardziej zdrowych darów natury. Zawiera tak wiele składników odżywczych, że dodanie go do posiłku znacznie wpływa na jego wartość prozdrowotną. Cszuenią go także weganie, którzy poszukują roślinnych źródeł tłuszczu, niezbędnego choćby do wchłaniania witamin A D E i K. My proponujemy dziś pyszną i zdrową sałatkę, która zachwyci każdego, nawet zdeklarowanego mięsożercę.

Miłośnicy awokado wskazują na jego szerokie zastosowanie w kuchni. Podoba się ono także osobom dbającym o szczupłą figurę. Mimo wielu kontrowersji, związanych z aspektami jego uprawy, wciąż cieszy się zainteresowaniem konsumentów.

sałatka z awokado

Dlaczego warto jeść awokado codziennie?

Komponując nasze codzienne menu, warto uwzględnić w nim takze awokado. Propozycji jego podania jest wiele – pasuje na kanapkę, do sałatek, a także do past, którymi smarujemy pieczywo. Można dodać je do chłodników, sosów, jajecznicy oraz koktajli i smoothies. Już jedno awokado dostarczy nam sporej części tak potrzebnych witamin, jak witaminy: B6, C i K, a także mikroelementów: kwasu foliowego, błonnika i potasu. Wpływają one pozytywnie na działanie większości układów naszego organizmu. Najważniejszym składnikiem są tu jednak zdrowe tłuszcze jednonienasycone, bardzo korzystne dla pracy serca i stanu naszej skóry.

Kto powinien często sięgać po awokado?

Ze względu na działanie opóźniające starzenie i wspierające urodę, awokado jest polecane dla kobiet. Zwłazcza we okresie menopauzy będziemy doceniać zawarte w nim przeciwutleniacze. Osoby zmagające się z cukrzycą docenią jego umiejętność regulowania poziomu cukru we krwi, co dzieje się za sprawą dużej ilości błonnika. Osoby aktywne fizycznie docenią dużą ilość energii, którą dostarcza awokado przed treningiem.

Oto przepis na pyszną i orzeźwiającą sałatkę z dodatkiem awokado:

Składniki:

1 awokado
1 pomidor
pół średniego ogórka
sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Awokado przekroić na pół ze skórką. Wyciąć pestkę. Pomidor i ogórek pokroić na plasterki.

Krok 2: Obie połówki awokado ułożyć na desce, pokroić wzdłuż na 4 części i ściągnąć skórkę.

Krok 3: Na talerzu na liściach sałaty ułożyć cząstki awokado, a pomiędzy nimi położyć pokrojonego pomidora i ogórka, przyprawić do smaku.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.