Nie tylko tłuste mięso. Tych produktów nie powinny jeść osoby starsze

dodał: Ewelina Szadkowska
Dieta osób w podeszłym wieku jest ważna dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji. Nawyki żywieniowe seniorów są trudne do zmiany, jednak konieczne ze względu na pojawiające się dolegliwości. Wiele produktów powoduje problemy z trawieniem, a inne przyzyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. W tym artykule podpowiadamy, co warto wykluczyć z diety już po 60. roku życia.
W ostatnich latach wielu naukowców poświęciło uwagę tzw. niebieskim strefom, w których ludzie żyją zadziwiająco długo i nie doświadczają ciężkich chorób. To potwierdza tezę o dużym znaczeniu spożywanych produktów w profilaktyce zdrowotnej i długowieczności. Te i inne badania inspirują do komponowania diety seniorów tak, by była nie tylko smaczna, ale też pozwalała im żyć długo i w dobrym zdrowiu.
Wykluczanie ciężkostrawnych produktów
Tłuste potrawy dają wiele energii i siły, potrzebnej np. do pracy fizycznej. Jednak seniorzy to zwykle osoby nieaktywne zawodowo, które uprawiają sport w ograniczonym zakresie. Z wiekiem spowalniają też procesy trawienne i metaboliczne. To wszystko sprawia, że jedzenie tłustego boczku czy zawiesistych sosów przestaje mieć uzasadnienie. Aby ograniczyć niekontrolowane przybieranie na wadze oraz problemy gastryczne, warto w podeszłym wieku wykluczyć tłuste potrawy z menu. Dotyczy to także dań z grzybami, które zawierają składniki trudne do strawienia przez nasze żołądki. Pełne tłuszczu zwierzęcego sery, tłustą śmietanę czy smalec można zastąpić ich niskokalorycznymi odpowiednikami, które nie obciążają układu sercowo-naczyniowego.
Jakie przekąski powinny zniknąć ze stołu seniora?
Ciastka i cukierki to tradycyjne dodatki do popołudniowej kawy lub herbaty. Z wiekiem jednak warto zastanowić się, czy ta codzienna chwila przyjemności jest warta ryzyka zachorowania na cukrzycę. Nasz organizm nie potrzebuje rafinowanego cukru do prawidłowego funkcjonowania. Niezdrowe słodycze mogą zastąpić suszone owoce, które dodatkowo dostarczą cennych witamin i minerałów. Seniorzy powinni też powstrzymać się od jedzenia chipsów, pełnych soli i niezdrowych tłuszczów trans. Odradzamy im także frytki i inne przekąski typu fast food. Nadmiar soli to pierwszy krok do rozwoju nadciśnienia. Do picia warto wybrać herbatki ziołowe, a nie np. słodzone napoje gazowane.
Jakich przypraw warto unikać po 60-tce?
Wraz z wiekiem dochodzi do zaburzenia wrażeń smakowych, przez co seniorzy częściej dodają zbyt wiele soli i różnych przypraw do swoich dań. To staje się problemem, gdyż nadmiar w tym zakresie wpływa niszcząco na układ krwionośny i przewód pokarmowy. Ograniczenie soli staje się koniecznością przy podwyższonym ciśnieniu krwi. Warto też ograniczyć bardzo ostre przyprawy, takie jak chili, papryka ostra i pieprz cayenne. Podrażniają one śluzówkę żołądka i mogą potęgować dolegliwości odczuwane przy zgadze czy refluksie. Można je zastąpić np. czosnkiem czy aromatycznymi ziołami (np. bazylią, tymiankiem, oregano).
Idealna dieta dla seniora jest lekkostrawna i wolna od szkodliwego nadmiaru tłuszczów trans. Obfituje w zdrowe warzywa i owoce, a dania są dobrze przyprawione, jednak z ograniczeniem soli. Słodkie przekąski pojawiają się sporadycznie. Warto dbać o prawidłowe nawodnienie, gdyż osoby starsze często zapominają o regularnym piciu wody, np. w postaci herbaty lub tak popularnych obecnie napojów roślinnych.