Nie tylko dla dzieci. Puree z marchewki, które pokochasz od pierwszej łyżki

21 kwietnia 2025,
dodał: Marta Dasińska

Puree warzywne to produkty otrzymywane przez gotowanie i tłuczenie lub miksowanie świeżych warzyw do uzyskania gładkiej i jednorodnej konsystencji. Puree można robić z pojedynczych, wybranych warzyw z przyprawami, a także w kombinacjach kilku warzyw. Najbardziej znanym przepisem jest puree z marchwi. W moim przepisie puree wzbogacone jest kminkiem, oliwą i wyrazistymi przyprawami. 

Puree z marchewki
Puree z marchewki jest uniwersalne: stanowi idealne podłoże dla mięs pieczonych, burgerów, kotletów oraz plastrów gotowanego tofu, tempeh lub ryby. Można je również podawać pod innymi warzywami, takimi jak szparagi, brokuły czy pieczone kawałki ziemniaków. Puree z marchewki można również wykorzystać jako „sos” do makaronu, ryżu, kaszy, pieczonych ziemniaków lub grubych kromek tostów. Dobrze doprawione puree ciepłe lub w temperaturze pokojowej jest również wspaniałym dipem do wszystkiego, od chipsów po pierogi czy grillowane szaszłyki. Jest także dobrym smarowidłem do kanapek i nadzieniem do burrito lub tacos. Puree stanowi również smakowity dodatek do obiadu zamiast surówek. Dzięki puree możemy przygotować i podawać dania jak w najlepszej restauracji, ponieważ ślicznie prezentuje się na talerzu.

Przepis na puree można pokochać, bowiem jest niezwykle prosty i szybki. Przygotowanie tego łatwego dodatku zajmuje około pół godziny. Ten naturalnie słodki i pikantny dodatek doskonale uzupełnia niemal każdy posiłek. Dodatkowo jest pełen składników odżywczych, w tym witamin A, C i K. Możemy też przygotować puree trzy dni wcześniej i przechowywać w lodówce.

Puree z marchwi to także lekkostrawny dodatek i idealny posiłek dla osób z zaburzeniami trawienia. Domowe puree z marchewki (bez przypraw) może być również świetnym obiadkiem lub przekąską dla małych dzieci. Podany przepis to prosty szablon do przygotowania puree z niemal każdego warzywa.

Jak przygotować puree z marchewki?

Składniki:
– 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w plasterki
– ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego, lekko uprażonych i zmielonych
– ¾ łyżeczki nasion kminku, zmielonych
– ½ łyżeczki pieprzu lub łagodnego chili w proszku
– sól do smaku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 do 2 łyżek świeżego soku z cytryny (do smaku)

Przygotowanie:
Ugotować marchewki na parze (aż zmiękną). Zdjąć z ognia i przełożyć do robota kuchennego. Zmiksować marchewki. Dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny i ponownie zmiksować. Dodać kmin, kminek, pieprz lub proszek chili i sól do smaku i miksować, aż składniki się połączą. Spróbować i doprawić. Przełożyć do miski lub na półmisek. Dodać łyżkę śmietany lub jogurtu i wymieszać.

Puree z marchewki do mięs